SUA, alături de alți aliați europeni, ar putea interveni militar în câteva săptămâni în Libia, în încercarea de a-i anihila pe teroriștii ISIS refugiați pe teritoriul acesteia, relatează New York Times, care citează surse din Administrația americană.

Departamentul american al Apărării ar fi intensificat operațiunile pentru colectarea de informații despre pozițiile teroriste din Libia, în contextul în care Administrația Barack Obama ar intenționa să deschidă un nou front împotriva organizației fundamentaliste sunnite, după intervențiile militare în Irak și Siria.

Oficiali din cadrul Administrației SUA, citați de New York Times, au declarat că operațiunile militare în Libia ar putea începe în câteva săptămâni, cu sprijinul unor aliați europeni precum Marea Britanie, Franța și Italia.

Libia a devenit anarhie după înlăturarea regimului Muammar Gaddafi, în 2011.

ONU a încercat să convingă principalele forțe politice rivale să alcătuiască un guvern de uniune națională, dar Parlamentul libian a respins luni inițiativa.

Haosul a facilitat instalarea în regiunea Sirt, începând din 2014, a rețelei teroriste Stat Islamic, activă și în Siria, Irak, nordul Egiptului și sudul Afganistanului. Generalul Joseph Dunford, șeful Statului Major Interarme al armatei americane, a declarat zilele trecute că Pentagonul intenționează să lanseze "operațiuni decisive" împotriva pozițiilor din Libia ale rețelei teroriste Stat Islamic.

Potrivit serviciilor secrete occidentale, în nordul Libiei sunt circa 3.000 de militanți ai organizației fundamentaliste sunnite. Generalul Dunford a explicat că este necesară o operațiune militară, cel mai probabil limitată la raiduri aeriene, pentru a opri răspândirea teroriștilor în țări precum Tunisia și Egipt.

Gilles de Kerchove, coordonatorul UE pentru combaterea terorismului, avertiza recent că, pe fondul operațiunilor antiteroriste din Irak și Siria, liderii organizației fundamentaliste Stat Islamic s-ar putea stabili în Libia.