Amnesty Internațional: Turcia a expulzat ilegal mii de sirieni în ultimele luni
În timp ce Bruxellesul și Ankara negociază returnarea în Turcia a refugiaților care ajung în UE, sirienii sunt trimiși înapoi în Siria, țară unde are loc un război civil. Amnesty International acuză Ankara de încălcarea dreptului internațional.
Turcia ar fi deportat în ultimele luni numeroși refugiați sirieni, potrivit unui raport publicat vineri de organizația pentru drepturile omului.
Începând cu mijlocul lunii ianuarie, bărbați, dar și femei și copii au fost trimiși aproape zilnic înapoi într-o Sirie sfârșiată de un război civil de peste cinci ani. În grupuri de până la 100 de persoane, refugiații au fost deportați împotriva voinței lor, scrie Spiegel Online.
Acuzațiile Amnesty Internațional se bazează pe informațiile obținute de mai mulți observatori care au fost săptămâna trecută în provincia Hatay, din sudul Turciei, unde au stat de vorbă cu martori ai acestor acțiuni ilegale ale autorităților.
Numărul exact al deportărilor nu este cunoscut, dar organizația pentru drepturile omului este preocupată de faptul că mii de oameni ar putea fi afectați.
"Într-un caz, Ankara a deportat trei copii mici, fără părinții lor în Siria, într-un alt caz, o femeie însărcinată în luna a opta a fost forțată să se întoarcă în Siria", a declarat Marie Lucas, membră a Amnesty Internațional.
"Acest comportament inuman al Turciei este o încălcare clară a dreptului internațional și ar trebui să fie oprit imediat", a spus Lucas.
John Dalhuisen, director de programe pentru Europa și Asia Centrală al Amnesty International, a relatat că cinci dintre membrii unei familii de sirieni au fost expulzați în Siria în jurul datei de 20 februarie.
Familia a povestit observatorilor organizației că în acea zi "au fost în total șapte autobuze, fiecare cu câte 30 de persoane la bord” care au fost însoțite de două mașini de poliție. În autobuzul în care se aflau cele cinci rude era și un soldat turc înarmat. Grupul de circa 210 refugiați a fost dus în tabăra de refugiați Atma, din provincia siriană Idlib, scrie Le Monde.
Expulzările forțate sunt ilegale, încălcând legislația turcă, europeană și internațională.
După ce UE și Turcia au semnat pe 18 martie acordul privind returnarea refugiaților, numeroase organizații internaționale au lansat un semnal de alarmă, denunțând ideea că Turcia ar fi "o țară sigură”.
"În graba lor de a-și securiza granițele, liderii UE au închis în mod deliberat ochii la un fapt foarte simplu: Turcia nu este o țară sigură pentru refugiații sirieni, iar situația se deteriorează pe zi ce trece", a declarat John Dalhuisen.
Comentarii