Parchetul din Budapesta a anunțat joi deschiderea unei anchete, după dezvăluirile apărute duminică în presă conform cărora 300 de numere de telefon ar fi fost ținta unor acțiuni de spionaj.

"În urma mai multor plângeri, biroul procurorului a dispus deschiderea unei anchete privind o potențială colectare neautorizată de informații confidențiale", a precizat parchetul într-un comunicat.

Ancheta urmărește să stabilească faptele și să determine dacă și ce infracțiune a fost comisă, a adăugat parchetul, relatează AFP, preluată de Agerpres.

După șase luni de investigații, un consorțiu de 17 media internaționale a acuzat Ungaria că folosește, la fel ca Maroc, Mexic și alte țări, tehnologia de spionaj israeliană a grupului NSO împotriva societății civile.

Conform rețelei Forbbidden Stories, 300 de telefoane ale unor jurnaliști, avocați, aleși sau oameni de afaceri au fost luate ca țintă.

Dezvăluirea a făcut valuri în Ungaria, acuzată cu regularitate de organizațiile internaționale că subminează statul de drept, de la revenirea la putere a premierului suveranist Viktor Orban în 2010.