Anchetatori ai ONU au declarat vineri că au fost comise crime de război în Ucraina după invazia rusă declanșată în februarie, relatează AP.

Comisia de anchetă a ONU cu privire la Ucraina, lansată în martie de Consiliul Națiunilor Unite pentru drepturile omului (UNHRC), a  investigat în mod specific încălcările drepturilor omului comise de trupele ruse în regiunile Kiev, Cernigov, Harkiv și Sumî.

În cursul investigațiilor în cele patru regiuni, membrii comisiei au vizitat 27 de orașe și sate și au interogat peste 150 de victime și martori.

Președintele acesteia, Erik Mose, a declarat că, pe baza dovezilor strânse, comisia a ajuns la concluzia că "au fost comise crime de război în Ucraina".

"Am fost frapați de numărul mare de execuții în regiunile pe care le-am vizitat. Comisia investighează în prezent astfel de decese în 16 orașe și localități", a declarat el.

Corpurile descoperite au drept caracteristici comune semne vizibile de execuții: mâini legate la spate, plăgi prin împușcare în cap sau gâturi tăiate.

El a mai spus că martorii au furnizat mărturii concordante despre rele tratamente și tortură, în timpul detenției lor ilegale. Unele victime au fost transferate în închisori din Rusia.

Martorii au vorbit de bătăi, șocuri electrice și nuditate forțată, dar și de violență sexuală. În unele cazuri, rudele au fost forțate să asiste. Anchetatorii au documentat și cazuri în care copii au fost violați, torturați și închiși ilegal.