Noul premier al României a declarat pentru Newsweek că va lua în calcul „ajustarea numărului” de trupe și echipamente americane staționate în țara NATO din Europa de Est, în timp ce membrii alianței lucrează la consolidarea apărării militare.

Marcel Ciolacu a venit la putere luna aceasta pe baza unui plan de rotație al coaliției de guvernare. Liderul Partidului Social Democrat (PSD) de centru-stânga a preluat funcția într-o atmosferă politică tensionată, notează Newsweek.

O grevă națională a profesorilor s-a încheiat acum, dar guvernul Ciolacu tot se confruntă cu o inflație ridicată, un deficit bugetar presant și cu o țară rămasă în urmă cu reformele necesare pentru a primi de la UE foarte necesarele fonduri de redresare post-pandemice.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Newsweek, Ciolacu a declarat că prioritățile interne ale noului cabinet "sunt simple: a pune oamenii pe primul loc prin îmbunătățirea economiei, adoptarea reformelor necesare și ridicarea nivelului de trai”.

În politica externă, țara de la Marea Neagră s-a afirmat ca un membru NATO și UE a cărui susținere pentru Ucraina e crucială și care monitorizează cu vigilență situația din Moldova vecină, unde regiunea separatistă Transnistria susținută de Moscova reprezintă un risc de izbucnire a unui nou conflict regional.

Ciolacu a declarat că guvernul său "nu va ezita" în sprijinul lui pentru Moldova și Ucraina și că urmărește consolidarea securității naționale a României cu sprijinul Americii. 

Trupe americane, teren românesc

"România s-a consacrat deja ca o ancoră pe flancul estic al NATO și UE”, a declarat Ciolacu. "România e și va continua să fie un aliat de încredere al SUA care e angajat în privința stabilității și păcii în Europa Centrală și de Est. Suntem hotărâți să contribuim masiv la comunitatea transatlantică și să susținem consecvent valorile democratice și drepturile și libertățile fundamentale”.

UE și NATO se confruntă cu cea mai directă amenințare a ultimelor generații, întrucât Rusia poartă un război în Ucraina, iar megafoanele ei amenință cu extinderea conflictului în Europa. La fel ca pe flancul nord-estic, baltic, al NATO, și aliații din sud-est, de la Marea Neagră, așteaptă soluții de la Washington.

"Consolidarea parteneriatului strategic al României cu SUA în domeniile economiei și securității este o prioritate importantă”, a declarat Ciolacu. "Au fost depuse deja eforturi, iar altele sunt în pregătire, pentru întărirea securității de-a lungul flancului estic al NATO. În această privință, vreau s-mi exprim deplina apreciere pentru prezența militară americană în România pentru munca noastră rodnică împreună".

SUA au decis deja să extindă detașarea a aproximativ 4.000 de parașutiști la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de pe coasta Mării Negre, care a devenit un centru esențial pentru forțele NATO din regiune. Alături de ei sunt alte câteva mii de soldați aliați care constituie unul dintre cele opt grupuri de luptă ale prezenței înaintate multinaționale a NATO detașate la frontiera orientală a alianței.

Întrebat dacă România va cere să se detașeze mai multe trupe americane pe teritoriul ei, premierul a răspuns: "Datorită relației noastre bilaterale solide, e mai puțin vorba de a pune presiune și mai degrabă de a ajusta cifrele pentru a ne satisface nevoile noastre de securitate prin consultări permanente, astfel încât să fim deplin aliniați cu partenerii noștri americani”."Vom continua să ne protejăm frontierele de la est cu Ucraina și Republica Moldova și să adăpostim trupele aliate în bazele noastre militare strategice".

Amenințarea rusă Ciolacu a discutat cu Newsweek cu puțin timp înainte ca șeful numit de Moscova al regiunii ucrainene ocupate parțial Herson - Vladimir Saldo - să amenințe cu un atac asupra unui pod dintre România și Moldova și tot cu scurt timp înainte ca ministrul bulgar de externe Nikolai Denkov să dea de înțeles că Rusia a fost implicată într-o explozie care a avut loc în weekend la o fabrică de armament.

"Suntem permanent în alertă în privința influenței și operațiunilor de interferență rusești în România și am contracarat cu succes în mai multe rânduri astfel de tentative”, a declarat Ciolacu. "Amenințarea constantă a activităților rusești în România necesită ca noi să le luăm foarte în serios amenințările clandestine și hibride".

"Rusia a amenințat de-a lungul istoriei România și flancul estic european în calitate de sursă de instabilitate, oprimare și agresiune. În consecință, lucrăm mereu pentru a contracara oricare și toate tentativele rusești de a destabiliza România și partenerii noștri”.

Newsweek a contactat prin e-mail ministerul rus de externe pentru a solicita comentarii.

"Marea Neagră are o importanță strategică enormă pentru România și pentru securitatea euro-atlantică”, a declarat Ciolacu. "E valabil deopotrivă pentru securitatea noastră națională și economică. Sunt încurajat de concentrarea colectivă a aliaților noștri americani, europeni și de la Marea Neagră și de abordarea noastră comună cu privire la această regiune crucială".

Președintele Joe Biden și administrația lui au dat dovadă de excelente calități de conducere în regiunea Mării Negre după invazia deplină a Rusiei în Ucraina”, a declarat premierul, adăugând că Bucureștii au mari speranțe că Legea Securității Mării Negre și Strategia Securității Mării Negre discutate acum de Congres vor duce la "implementarea unei strategii americane cuprinzătoare economice, politice, pentru stabilitate și de securitate pentru regiune".

"În ce ne privește, România va căuta să accentueze cooperarea multilaterală și bilaterală pentru a sprijini interesele comune la Marea Neagră”, a precizat Ciolacu. "NATO joacă un rol esențial în securitatea Mării Negre, iar Turcia, ca aliat și partener strategic bilateral, deține o poziție strategică".

Sursa: RADOR