UE trebuie să vorbească pe o singură voce cu China dacă vrea să încheie acorduri ambițioase care să garanteze interesele blocului comunitar, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel.

Șefa guvernului german, care a preluat de la 1 iulie președinția rotativă a Consiliului UE, și-a exprimat totodată și îngrijorarea cu privire la noua lege asupra securității în Hong Kong, informează Reuters, preluată de Agerpres.

„Pentru a avea relații de succes cu China și pentru a reprezenta eficient interesele noastre europene, Europa trebuie să vorbească ferm într-un singur glas”, a afirmat Merkel într-un discurs susținut în Bundesrat (camera superioară a parlamentului, formată din delegați ai landurilor).

„Doar împreună cele 27 de țări membre ale UE au suficientă greutate pentru a încheia acorduri ambițioase cu China”, a subliniat șefa guvernului german.

„În baza unui dialog deschis, vorbim și despre statul de drept și drepturile omului, precum și despre viitorul Hong Kong, unde suntem preocupați de faptul că principiul important «o țară, două sisteme» s-a erodat”, a adăugat ea.

Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate al UE, Josep Borrell, a transmis la 1 iulie, îngrijorarea gravă a blocului comunitar cu privire la adoptarea legii privind securitatea naționala în Hong Kong, lege care ar reduce libertățile cetățenilor fostei colonii britanice și care ar eroda autonomia Hong Kong-ului, conform AFP.