Angela Merkel trebuie să se prezinte în câteva zile în fața Curții Constituționale, în urma unei sesizări a AfD. La sfârșitul lui iunie, Merkel i-a invitat pe judecătorii constituționali, care ar trebui să o judece, la cină la sediul Cancelariei.

Publicația Focus se întreabă dacă nu există un ”conflict de neutralitate” în urma acestei cine.

Pe 21 iulie, Curtea Constituțională se reunește pentru a verifica două plângeri ale Alternativei pentru Germania (AfD) împotriva cancelarului Angela Merkel și a Guvernului de la Berlin. Formațiunea de extremă dreaptă a făcut plângerea după ce liberalul Thomas Kemmerich a fost ales premier al landului Turingia, cu voturi de la AfD, CDU și FDP, în februarie 2020.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de audierea din fața Curții Constituționale, AfD a depus și o ”plângere pentru părtinire”, împotriva judecătorului de caz, deoarece acesta a participat, pe 30 iunie, alături de alți colegi, la cina anuală organizată de Cancelarie.

Faptul că membrii instanței ”se întâlnesc cu inculpații la invitația acestora și, de fapt, pe cheltuiala lor pentru cină, ridică problema dacă aceștia pot fi considerați în continuare imparțiali”, a declarat conducerea AfD.

Un purtător de cuvânt al instanței din Karlsruhe a confirmat vineri, pentru Focus, că a fost primită ”o cerere de respingere”. 

Plângerea AfD a fost făcută după ce Merkel a declarat la o recepție că modul în care a fost ales liberalul Thomas Kemmerich cu voturi de la AfD, CDU și FDP, în funcția de premier al landului Turingia e de ”neiertat”, iar rezultatul trebuie ”inversat”.

La acea vreme, criticile au fost atât de vehemente încât l-au determinat pe Kemmerich să demisioneze.