Cancelarul german, Angela Merkel, s-a întâlnit joi seara cu premierul olandez, Mark Rutte, în pregătirea Consiliului European de vară (17-18 iulie), dedicat planului de relansare economică propus de Comisia Europeană.

Mai mulți lideri europeni speră că la summitul de săptămâna viitoare de la Bruxelles se va ajunge la un acord privind planul de redresare economică propus de Comisia Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro.

Planul prevede 500 de miliarde de euro în granturi și 250 de miliarde de euro în împrumuturi pentru a sprijini redresarea economică a statelor membre UE afectate de actuala pandemie.

Olanda face parte, alături de Danemarca, Suedia și Austria, din așa-numitul grup ”frugal four”. Cele patru state membre preferă împrumuturile, fiind reticente în privința granturilor. În plus, ele doresc ca acordarea fondurilor să vină cu o serie de condiționalități, precum obligația de a demara reforme economice.

Rutte susține că reformele ar face ca toate statele membre să fie puternice, iar în eventualitatea unei noi crize, un astfel de fond de reconstrucție nici măcar nu va mai fi necesar, relatează Deutsche Welle. Și cancelarul german a pledat pentru reforme.

Un ajutor care nu este condiționat de reforme și de o orientare către viitor nu va ajuta în cele din urmă, a declarat cancelarul. ”Lumea nu doarme. Iar după această criză, lucrurile se vor schimba cu siguranță”, a avertizat Merkel, potrivit Welt Online.

Prezentând prioritățile Președinției germane a Consiliului UE în plenul Parlamentului European, Angela Merkel a declarat că va căuta un compromis asupra planului Comisiei.

"Obiectivul nostru comun este să ajungem la un consens cât mai curând posibil… Sper că vom ajunge la un acord în această vară”, a spus Merkel.

Rutte a fost de acord cu Merkel în privința pagubelor produse de pandemie în statele membre, subliniind că situția poate fi depășită împreună. Premierul olandez plănuiește să aibă întâlniri cu omologii din Italia, Spania și Portugalia pentru a discuta despre plan. 

Lunea viitoare, Angela Merkel îl va primi pe premierul italian Giuseppe Conte, a cărui țară e printre cele mai afectate din UE de pandemia de COVID-19.

Miercuri, premierul spaniol Pedro Sanchez l-a primit la Madrid pe Giuseppe Conte, cei doi afirmându-și dorința comună de a-i convinge pe ”frugal four” să adopte cât mai curând planul de relansare european.