Cel puțin până la jumătatea lui august, aproape 80.000 de oameni din Palermo și din municipiile învecinate Torretta și o parte din Capaci vor trebui să acorde o atenție deosebită alimentelor, urmare a riscului de expunere la dioxină.

După alarma dată de ARPA (Agenția Regională pentru Protecția Mediului), care în urma incendiului care a ars timp de patru zile deșeurile într-un rezervor al depozitului Bellolampo a detectat în aer substanța toxică, primarul din Palermo, Roberto Lagalla, a semnat ordonanța care conține interdicții și sfaturi pentru evitarea contaminării.

Măsura afectează o suprafață de aproximativ 4 kilometri, în care se află cartierele muncitorești Cruillas, Cep și Borgo Nuovo și unde locuiesc în jur de 64.000 de persoane, dar și Municipiul Torretta cu 4.300 de locuitori și o parte din Capaci care are în total 11.500 de locuitori, relatează agenția ANSA.

În plus, îi privește și pe locuitorii vilelor situate de-a lungul drumului care duce la Bellolampo, în jur de 600 de persoane. Pe lângă avertismentele privind alimentele, ordonanța informează că se va face igienizare specială a străzilor și a spațiilor deschise publice și private pe raza de 4 km indicată de ARPA ca fiind în pericol din cauza nivelului de dioxină de 939 TE fg/mc constatat între orele 24.00 pe 24 iulie și 22.00 pe 25 iulie, de trei ori mai mare decât parametrul folosit ca referință de către experți pentru a certifica existența unei surse locale de emisie (300 de metri cubi) în mediul urban.

Sondajele au fost efectuate în localitatea Inserra, în depozitul Bellolampo, în zona spitalului Cervello, în centrul comercial La Torre și în via Castellana. Ordonanța a fost emisă după ședința care a avut loc sâmbătă și la care au participat toți subiecții implicați.

După ce a depistat prezența dioxinei, Anna Abita, șefa unității operaționale a complexului de calitate a aerului ARPA, a explicat că substanța toxică ''nu este periculoasă pentru respirație, ci pentru ingerare'' deoarece ''se depune în sol și intră în lanțul trofic: legume, lapte, carne''. Din acest motiv se recomandă spălarea legumelor și fructelor și, de asemenea, curățarea fructelor.

Sursa: RADOR