Secretarul general al ONU, António Guterres, și-a exprimat, într-un interviu acordat The Guardian, în marja summitului mondial privind oceanele, puternica îngrijorare față de o situație mondială în care totul concură la creșterea inegalităților.

"Inegalitățile continuă să crească în interiorul țărilor, dar ele se măresc acum moralmente inacceptabil între Nord și Sud. Și această situație creează o prăpastie care poate fi foarte periculoasă pentru pace și securitate".

Cotidianl britanic "The Guardian" relatează afirmațiile lui António Guterres culese dintr-un interviu în exclusivitate pe care i l-a acordat seretarul general al ONU în marja Conferinței Națiunilor Unite privind oceanele care s-a desfășurat în această săptamână la Lisabona, notează Courrier International.

După cum analizează diplomatul, conjuncția crizelor – alimentară, energetică și financiară - observată de la începutul războiului în Ucraina este cu atât mai îngrijorătoare cu cât "a lovit țări aflate deja sub șocul pandemiei și crizei climatice, inversând astfel procesul de apropiere a țărilor în dezvoltare de țările dezvoltate", rezumă "The Guardian".

În opinia lui Guterres, "totul concură" în acest moment la agravarea inegalităților la scară mondială și la "o gravă deteriorare a condițiilor de viață ale populațiilor celor mai vulnerabile". Să salvăm specia umană La mijlocul lui iunie, directorul Programului mondial (PAM) David Beasley alertase în legătură cu riscul apariției "manifestațiilor, revoltelor și violențelor politice în zeci de țări care depind de grâul rus și ucrainean, într-un context de creștere a prețurilor alimentare la nivel mondial", amintește ziarul.

În interviul pentru "Guardian", António Guterres se alarmează și faptul că "războiul din Ucraina ne-a împiedicat, în mare măsură, să ne concentrăm pe acțiune climatică". După cum formulează ideea: "Noi trebuie să facem tot ce ce este în puterea noastră pentru a repune clima în fruntea priorităților agendei colective. Nu numai planeta este în pericol, ci și specia umană".

Sursa: RADOR