Antony Blinken a vizitat duminică Egipt, prima etapă a turneului fulger în Orientul Mijlociu, în plină izbucnire a violenței israelo-palestiniene, cu slabe speranțe de a folosi influența SUA pentru a încerca să liniștească tensiunile.

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a sosit la Cairo, prima etapă a turneului fulger în Orientul Mijlociu, în plină izbucnire a violenței israelo-palestiniene, cu slabe speranțe de a folosi influența Statelor Unite pentru a încerca să liniștească tensiunile. LE VIF (Belgia), 29 ianuarie 2023 -

Înainte de a merge la Ierusalim și la Ramallah luni și marți, șeful diplomației americane Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, și cu ministrul lui de externe, Sameh Choukri.

Conflictul israelo-palestinian a dominat discuțiile, Cairo jucând istoric un rol de intermediar pe lângă palestinieni, ca și pe lângă israelieni.

Această călătorie, programată de multă vreme, are loc în momentul în care, în câteva zile, situația de securitate s-a degradat brusc, notează publicația belgiană Le Vif.

Vineri și sâmbătă, șapte persoane au fost ucise și două rănite în Ierusalimul de Est, partea palestiniană a Orașului sfânt ocupat și anexat de Israel, din care una aproape de o sinagogă.

Tot vineri, armata israeliană a bombardat fâșia Gaza ca răspuns la tirurile de rachete venite din această enclavă pe care o meține sub blocadă.

Și asta, după raidul israelian cel mai sângeros de ani de zile, cu nouă palestinieni uciși, la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate.

De altfel, gărzile de securitate israeliene au ucis un palestinian lângă o colonie în Cisiordania ocupată, a arătat duminică ministerul sănătății palestinian, armata israeliană afirmând că el era înarmat. 

"Nicio schimbare"

În momentul acestei creșteri a violenței, Blinken se va întâlni cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, și cu președintele palestinian, Mahmoud Abbas, ca să ia urgent măsuri în vederea dezescaladării", a  asigurat vineri un purtător de cuvânt al departamentului de stat, Vedant Patel, după ce Washingtonul a condamnat atacul "înspăimântător" din Ierusalimul de Est.

Dar marja de manevră a secretarului de stat pare limitată dincolo de apelurile repetate la calm, atât pare conflictul israelo-palestinian să fie în impas.

Experți intervievați de AFP nu se așteptau de altfel la progrese notabile, Washingtonul urmând probabil să se mulțumească să-și repete sriijinul pentru soluția cu două state, israelian și palestinian.

"Eu cred că cel mai bun lucru pe care îl vor putea obține este ca lucrurile să se stabilizeze pentru a evita o repetare a situației din mai 2021", ultimul război dintre Israel și grupările armate palestiniene în Gaza, asigură Aaron David Miller, fost negociator american și expert la Fundația Carnegie pentru pace internațională din Washington.

Ghaith Al-Omari, expert al Washington Institute, estimează că "această vizită nu semnalează nicio schimbare a poziției americane față de conflictul israelo-palestinian", ci, prezice el, "conversația (cu Mahmoud Abbas) nu va fi agreabilă". 

Vizite în cascadă

Vizita lui Blinken în Israel traduce voința Washingtonului de a reface repede legătura cu Netanyahu, aflat în fruntea guvernului celui mai de dreapta din istoria Israelului și ale cărui relații cu administrația democrată a președintelui Joe Biden au fost, notoriu, tensionate.

Dacă discuțiile se împiedică în special de nuclearul iranian, faptul că orice refacere a acordului din 2015 este actualmente în impas ar trebui să faciliteze dialogul.

Această vizită vine după cea a consilierului pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, care l-a asigurat pe prim-ministrul israelian de sprijinul Statelor Unite.

"Nu am văzut niciodată atâtea vizite la un asemenea nivel sub orice administrație ar fi fost", subliniază Aaron David Miller. "Este fără precedent", a adăugat el referindu-se la o posibilă venire a lui Netanyahu la Casa Albă, în februarie."E cam ca și când s-ar inunda zona", întărește un alt expert, David Makovsky, de la Washington Institute, în vreme ce directorul CIA, William Burns, a mers recent în regiune, în special la Cairo.

În vizita sa, Antony Blinken va insista pe "importanța menținerii statu quo-ului istoric" pe esplanada Moscheilor în Ierusalimul de Est, al treilea loc sfânt al islamului și locul cel mai sacru al iudaismului unde palestinienii și trupele israeliene se înfruntă regulat.

Vizitarea la începutul lui ianuarie a acestui loc sfânt de către figura extremei drepte israeliene și nou ministru al securitătii naționale, Itamar Ben  Gvir, a suscitat un val de condamnări internaționale.

Acordurile Abraham, procesul de normalizare între Israel și mai multe țări arabe, ar urma de asemenea să figureze pe agenda discuțiilor, Netanyahu având speranța de a coopta în acest proces Arabia Saudită.

La Cairo, marele aliat regional al Washingtonului, Blinken a abordat și o serie de chestiuni regionale, printre care Libia și Sudanul.

Egiptul, unul din principalii beneficiari ai ajutorului militar american, este totuși regulat arătat cu degetul, în special de Statele Unite, pentru bilanțul, considerat "catastrofal" de către ONG-uri, al drepturilor omului.

Șeful diplomației americane s-a întâlnit la Cairo cu actori ai societății civile și cu militați pentru drepturie omului, care nu încetează să reamintească faptul că țara are peste 60.000 de prizonieri de conștiință.

Sursa: RADOR