Cel mai recent raport asupra legii privind autonomia Hong Kong-ului arată că Adunarea Națională a Poporului Chinez a subminat unilateral sistemul electoral hongkonghez prin deciziile luate săptămâna trecută, spune secretarul de stat al SUA.

Adunarea Națională a Poporului Chinez (NPC) a adoptat joia trecută un plan de ''îmbunătățire'' a sistemului electoral din Hong Kong prin sporirea puterilor unui comitet pro-Beijing în procesul de analizare a eligibilității parlamentarilor locali, relatează dpa, preluată de Agerpres. China a susținut că dorește ca în Hong Kong să guverneze numai cei pe care care ea îi numește ''patrioți'', ceea ce în realitate înseamnă politicieni care sprijină autoritățile centrale de la Beijing.

''Publicarea actualizării legii privind autonomia Hong Kongului evidențiază îngrijorarea noastră profundă față de decizia din 11 martie a NPC de a submina unilateral sistemul electoral din Hong Kong. Această acțiune subminează gradul ridicat de autonomie promis poporului din Hong Kong și neagă o voce a hongkonghezilor în propria lor guvernare, o măsură despre care Regatul Unit a afirmat deja că este o încălcare a Declarației comune sino-britanice'', a subliniat secretarul american de stat Antony Blinken, care în prezent efectuează vizite în Japonia și Coreea de Sud.

În ultimii patru ani, autoritățile din Hong Kong le-au interzis mai multor activiști pro-democrație să candideze în alegerile locale.