Secretarul de stat american Antony Blinken a început luni un nou turneu în Orientul Mijlociu pentru a promova o încetare a focului în Fâșia Gaza, chiar dacă tăcerea Hamas și tulburările politice din Israel fac șansele sale de succes incerte.

Aceasta este a opta sa călătorie în regiune. Șeful diplomației americane, Antony Blinken, și-a început călătoria în Egipt luni și a ajuns apoi în Israel. Această călătorie își propune să promoveze o propunere anunțată pe 31 mai de către președintele american, Joe Biden, care își dublează eforturile de a opri un război care este deosebit de letal pentru civili și care amenință să înstrăineze o parte din electoratul său înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie, relatează France 24.

Dar Hamas, al cărui atac masiv asupra Israelului din 7 octombrie a declanșat războiul și a dus la un răspuns israelian implacabil în Fâșia Gaza, tot nu a reacționat oficial.

Joe Biden a descris planul său ca venind din partea Israelului. Dar demisia de duminică a centristului Benny Gantz, o figură cheie în cabinetul de război al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, reprezintă o nouă complicație pentru eforturile diplomatice americane.

Benny Gantz, un fost general, i-a reproșat prim-ministrului că nu a luat deciziile dificile necesare pentru a obține o "victorie adevărată", mai ales că nu a elaborat un plan postbelic pentru Fâșia Gaza.

Conducând în sondaje pentru a-l înlocui pe Benjamin Netanyahu dacă ar fi convocate noi alegeri, Benny Gantz se prezintă în ochii Statelor Unite ca un partener mai flexibil decât actualul premier obișnuit cu certuri cu aliatul american, al cărui sprijin este vital pentru statul israelian.

În ultimele săptămâni, Joe Biden a suspendat un transport de arme către Israel și l-a acuzat pe prim-ministru că a prelungit războiul pentru a rămâne la putere – o afirmație asupra căreia totuși a revenit.

Benny Gantz l-a sfidat pe Benjamin Netanyahu, călătorind singur la Washington în martie, și s-a întâlnit regulat cu Antony Blinken în timpul vizitelor sale în Israel.

Contraponderea extremei drepte

Pe termen scurt, plecarea lui Benny Gantz din cabinetul de război ar putea avea ca efect înlăturarea unei contraponderi pentru aliații de extremă dreapta ai lui Benjamin Netanyahu, ostili oricărui compromis și care au amenințat că vor demisiona dacă Israelul ar accepta un armistițiu cu Hamas.

Israelul a mai arătat sâmbătă că are alte instrumente decât diplomația pentru eliberarea ostaticilor, una dintre principalele sale priorități, prin recuperarea a patru dintre aceștia într-o operațiune specială care, potrivit autorităților palestiniene, a făcut 274 de morți în Gaza.

În total, ofensiva militară israeliană lansată după 7 octombrie a ucis cel puțin 37.084 de persoane în Gaza, majoritatea civili, potrivit ultimului raport al Ministerului Sănătății al Hamas.

Atacul Hamas din 7 octombrie asupra sudului Israelului a provocat 1.194 de morți, majoritatea civili, potrivit unui calcul al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

"Eliberare pașnică" a ostaticilor

Conform planului prezentat de Joe Biden, Israelul s-ar retrage din centrele populate din Gaza, iar Hamas ar elibera ostaticii. Încetarea focului ar dura inițial șase săptămâni, înainte de a fi prelungită, deoarece negociatorii încearcă să obțină încetarea definitivă a ostilităților.

Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Joe Biden, a estimat duminică că este dificil de spus cum va afecta negocierile operațiunea de salvare a Israelului de sâmbătă, în Fâșia Gaza.

"Dacă Hamas ar accepta acordul propus, aceste operațiuni nu ar mai fi necesare, deoarece ostaticii ar fi eliberați pașnic și nu prin acțiuni militare", a declarat Jake Sullivan pentru ABC News.

La Cairo, Antony Blinken s-a întâlnit cu președintele egiptean, Abdel Fattah al-Sissi, în legătură cu soluțiile de redeschidere a punctului de trecere Rafah, între Egipt și Fâșia Gaza, închis de o lună. Armata israeliană a preluat controlul punctului de trecere a frontierei și a dat vina pe Egipt pentru închiderea acestuia.

Egiptul, primul stat arab care a încheiat pace cu Israelul, a răspuns că șoferii camioanelor de ajutor umanitar nu se simt în siguranță trecând prin controalele israeliene.

Închiderea aceasta a înrăutățit criza umanitară din Gaza, făcând să crească prețurile alimentelor de bază și adâncind temerile de foamete în micul teritoriu asediat.

În timpul turneului său din Orientul Mijlociu, Antony Blinken urmează să meargă, de asemenea, în Iordania și Qatar, înainte de a se alătura lui Joe Biden în Italia, miercuri, pentru un summit G7.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA