Antony Blinken a sosit duminică în Africa de Sud, potrivit ministerului sud-african al afacerilor externe, înainte de a merge în Republica Democratică Congo și în Rwanda, un turneu african pentru a contracara influența diplomatică rusească.

Această vizită vine la scurt timp după turneul african al ministrului afacerilor externe rus, Serghei Lavrov, care a fost în iulie în Congo-Brazzaville, în Egipt, în Etiopia și în Uganda.

În același timp, președintele francez, Emmanuel Macron, mergea în Bénin, în Camerun și în Guineea-Bissau, relatează La Libre Belgique.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, Africa de Sud, țară lider în cadrul țărilor în dezvoltare, a adoptat o poziție neutră în conflict, refuzând să se alăture apelurilor occidentale de a condamna Moscova.

Luni, Blinken va discuta cu șefa diplomației sud-africane, Naledi Pandor, și va face anunțuri privind noua strategie africană a guvernului american, a arătat Pretoria într-un comunicat.

Discuțiile "vor aborda evoluțiile recente și în desfășurare privind situația geopolitică mondială", a adăugat Pretoria.

Potrivit lui Fonteh Akum, oficial al think-tank-ului Institute For Security Studies, cu sediul la Pretoria, vizita lui Antony Blinken va ajuta Statele Unite să înțeleagă poziția Africii de Sud, dar urmărește și "să apropie Africa de Sud de tabăra occidentală".

Cu noua lor strategie africană, Statele Unite caută să "sporească angajamentele diplomatice", estimează el.

Africa de Sud face parte din grupul economiilor emergente BRICS, alături de Brazilia, Rusia, India și China. În iunie, președintele rus, Vladimir Putin, îndemnase țările BRICS să coopereze în fața "acțiunilor egoiste" ale țărilor occidentale, pe fond de sancțiuni fără prcedent contra Moscovei din cauza conflictului ucrainean.

Blinken va avea drept scop să arate "țărilor africane că ele au un rol geostrategic esențial și sunt aliați cruciali pentru problemele cele mai arzătoare ale epocii noastre, de la promovarea unui sistem internațional deschis și stabil, la lupta contra efectelor schimbării climei, insecuritatea alimentară și pandemiile mondiale", arătase la sfârșitul lunii iulie Departamentul de Stat.

După Johannesburg, Blinken urmează să meargă în Republica Democratică Congo, apoi în Rwanda, unde au reizbucnit tensiunile cu vecinul său congolez care o acuză că susține rebelii din "Mișcarea 23 martie" (M23), ceea ce Kigali neagă.

Este a doua deplasare a lui Blinken în Africa subsahariană de la preluarea funcției. Anul trecut, a mers în Kenya, în Niger și în Senegal.

Înaintea invaziei ruse în Ucraina, diplomația americană în Africa se concentra mai ales pe competiția cu China, care a făcut importante investiții în infrastructură pe continentul african și care, spre deosebire de Statele Unite, a făcut-o fără să ceară o contrapartidă statelor privind democrația sau drepturile omului.

Sursa: RADOR