Antony Blinken, în turneu african pentru a menține influența americană
Secretarul de stat american, Antony Blinken, a început luni un turneu de o săptămână pe coasta de vest a Africii pentru a menține influența SUA pe un continent în care concurența Beijingului și Moscovei este puternică.
Șeful diplomației americane începe turneul luni cu o escală rapidă în Capul Verde, înainte de a se îndrepta către Coasta de Fildeș, apoi în Nigeria și Angola, conform Courrier International.
Aceasta este prima sa vizită în Africa subsahariană de zece luni, într-un moment în care războiul din Ucraina și conflictul dintre Israel și Hamas domină știrile internaționale.
Președintele Joe Biden promisese că va vizita Africa în 2023, dar nu și-a concretizat acest angajament.
De la ultima vizită a lui Blinken în regiune, în martie 2023, peisajul politic a mai evoluat.
La acea vreme, el a mers în Niger pentru a-l sprijini pe președintele ales Mohamed Bazoum în această țară în care Statele Unite au peste o mie de soldați și baze de drone pentru lupta împotriva jihadiștilor.
Dar patru luni mai târziu, dl Bazoum a fost răsturnat de o lovitură de stat militară, iar noul regim încearcă să-și diversifice partenerii: soldații francezi au fost alungați și se întăresc legăturile cu Moscova.
Rusia și-a dezvoltat influența în mai multe țări din Africa francofonă în ultimii ani, în special cu prezența grupului paramilitar Wagner în Republica Centrafricană și Mali și relațiile privilegiate cu Burkina Faso.
Situația securității din Sahel rămâne îngrijorătoare: grupările jihadiste legate de Al-Qaeda sau Statul Islamic desfășoară în continuare atacuri sângeroase în Mali, Burkina și Niger, trei țări conduse de militari care au ajuns la putere prin lovituri de stat.
În Niger, americanii și-au păstrat pentru moment baza și soldații, dar Washingtonul are în vedere alte opțiuni, în special în țările de coastă mai stabile.
"Mai multe locații" sunt studiate pentru o bază de drone, conform cuvintelor rostite anul trecut de generalul James Hecker, comandantul forțelor armate aeriene americane pentru Europa și Africa.
Consolidarea democrației
În cadrul acestei vizite în Africa de Vest, Antony Blinken va ajuta țările "pe toate fronturile să-și consolideze societățile și să lupte împotriva extinderii amenințării teroriste pe care o observăm în Sahel", explică Molly Phee, subsecretar de stat pentru Africa, care a vizitat Nigerul în decembrie. De asemenea, va încuraja țările să facă din "securitatea civililor în timpul operațiunilor militare și promovarea drepturilor omului și a dezvoltării comunitare" o prioritate, a adăugat ea în fața presei.
Antony Blinken, perfect francofon și pasionat de fotbal, urmează să sosească luni seară la Abidjan, unde Coasta de Fildeș joacă un meci decisiv pentru Cupa Africii pe Națiuni pe care o organizează în prezent.
Vizita sa vine la câteva zile după cea a omologului său chinez, Wang Yi, care a mers și în Togo, Tunisia și Egipt.
Beijingul este de multă vreme foarte activ pe continent, în special finanțând infrastructura în multe țări.
În Coasta de Fildeș, Blinken va saluta consolidarea democrației de la venirea la putere a lui Alassane Ouattara, în 2011.
Țara și-a recăpătat o relativă stabilitate după o criză postelectorală gravă din 2010-2011, care a provocat peste 3.000 de morți.
Frontalieră cu Mali și Burkina, a reușit până acum să stopeze amenințarea jihadistă. Ultimul incident legat de aceste grupuri armate din nordul țării datează de la începutul anului 2021.
Potrivit unui studiu al International Crisis Group (ICG), abordarea guvernului Ouattara bazată atât pe un răspuns militar, cât și pe dezvoltarea economică în zonele în cauză, în special pentru tineri, dă roade.
Administrația Biden a anunțat anul trecut un plan pe zece ani pentru a încuraja stabilitatea și a evita conflictele în Benin, Ghana, Guineea, Coasta de Fildeș și Togo, țări de coastă care sunt în vizorul grupurilor jihadiste.
Acest plan, care încurajează în special un răspuns social, iese în mod clar în evidență față de abordarea anterioară, care era mai axată pe securitate.
Blinken își începe luni vizita în Capul Verde, un partener al Statelor Unite, care laudă stabilitatea democratică a acestui arhipelag de limbă portugheză de jumătate de milion de locuitori.
Statele Unite au donat aproximativ 150 de milioane de dolari prin două programe, inclusiv extinderea portului din capitala Praia, îmbunătățirea drumurilor și a sistemului de distribuție a apei potabile. Un al treilea program de ajutor este în studiu.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii