Decizia preşedintelui american, Donald Trump, de retragere a trupelor SUA din Siria a fost întâmpinată cu critici de către aliaţi şi cu satisfacţie de către Moscova.

UPDATE

La o zi după anunțul lui Trump, secretarul Apărării și-a anunțat demisia. În scrisoarea de demisie, Jim Mattis a afimat că prin gestul său îi permite preşedintelui să numească un secretar al Apărării cu vederi mai apropiate de ale sale.

+++

Donald Trump a făcut acest anunţ miercuri, susţinând că organizaţia teroristă Statul Islamic a fost învinsă. Aliaţii săi însă, inclusiv din rândul republicanilor, contestă motivaţia şi apreciază că decizia ar putea duce chiar la renaşterea ISIS, relatează BBC Online.

Trupele SUA au eliberat nord-estul Siriei de sub controlul grupării jihadiste, dar au mai rămas luptători în zonă. Senatorul republican Lindsey Graham, unul dintre susţinătorii lui Trump, a declarat că decizia de retragere reprezintă "o uriaşă greşeală în stil Obama".

Guvernul britanic a contrazis afirmaţia liderului american privind înfrângerea ISIS. "Lupta împotriva terorismului nu s-a încheiat", a afirmat şi ministrul francez pentru afaceri europene, Nathalie Loiseau.

Pentagonul a precizat că e vorba de o tranziţie către următoarea fază a campaniei de eliminare a teroriştilor, dar nu a furnizat alte detalii.

Preşedintele Trump, care a promis de mai mult timp retragerea trupelor americane din Siria, a scris pe Twitter că era timpul ca soldaţii să fie aduşi acasă după "victorii istorice".

Casa Albă nu a publicat un calendar al retragerii, dar surse militare citate de New York Times au spus că Trump doreşte ca retragerea să aibă loc în decurs de 30 de zile.

Reacţii

Senatorul Graham a avertizat că retragerea va avea "consecinţe devastatoare" atât în Siria, cât şi în afara ei, precizând că se teme că SUA vor ceda influenţa în regiune Rusiei şi Iranului. 

"O retragere americană acum ar fi o mare victorie pentru ISIS, Iran, pentru Siria lui Bashar al-Assad şi Rusia,", a declarat senatorul republican într-un comunicat.

Guvernul britanic s-a distanţat de afirmaţia lui Donald Trump privind înfrângerea ISIS.

 "Au rămas multe de făcut şi nu trebuie să uităm de ameninţarea pe care o reprezintă (luptătorii ISIS)", potrivit unui comunicat al diplomaţiei britanice.

Un purtător de cuvânt al kurzilor, care controlează acum nord-estul Siriei, Aldar Xelil a spus că nimeni nu cunoaşte în mod clar detaliile retragerii, "inclusiv comandanţii SUA de aici". Decizia va avea impact asupra întregii regiuni, a declarat el pentru Ronahi TV.

În schimb, purtătoarea de cuvânt de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că decizia SUA creează o "perspectivă reală pentru o reglementare politică" a conflictului din Siria.