Decizia președintelui american, Donald Trump, de retragere a trupelor SUA din Siria a fost întâmpinată cu critici de către aliați și cu satisfacție de către Moscova.

UPDATE

La o zi după anunțul lui Trump, secretarul Apărării și-a anunțat demisia. În scrisoarea de demisie, Jim Mattis a afimat că prin gestul său îi permite președintelui să numească un secretar al Apărării cu vederi mai apropiate de ale sale.

+++

Donald Trump a făcut acest anunț miercuri, susținând că organizația teroristă Statul Islamic a fost învinsă. Aliații săi însă, inclusiv din rândul republicanilor, contestă motivația și apreciază că decizia ar putea duce chiar la renașterea ISIS, relatează BBC Online.

Trupele SUA au eliberat nord-estul Siriei de sub controlul grupării jihadiste, dar au mai rămas luptători în zonă. Senatorul republican Lindsey Graham, unul dintre susținătorii lui Trump, a declarat că decizia de retragere reprezintă "o uriașă greșeală în stil Obama".

Guvernul britanic a contrazis afirmația liderului american privind înfrângerea ISIS. "Lupta împotriva terorismului nu s-a încheiat", a afirmat și ministrul francez pentru afaceri europene, Nathalie Loiseau.

Pentagonul a precizat că e vorba de o tranziție către următoarea fază a campaniei de eliminare a teroriștilor, dar nu a furnizat alte detalii.

Președintele Trump, care a promis de mai mult timp retragerea trupelor americane din Siria, a scris pe Twitter că era timpul ca soldații să fie aduși acasă după "victorii istorice".

Casa Albă nu a publicat un calendar al retragerii, dar surse militare citate de New York Times au spus că Trump dorește ca retragerea să aibă loc în decurs de 30 de zile.

Reacții

Senatorul Graham a avertizat că retragerea va avea "consecințe devastatoare" atât în Siria, cât și în afara ei, precizând că se teme că SUA vor ceda influența în regiune Rusiei și Iranului. 

"O retragere americană acum ar fi o mare victorie pentru ISIS, Iran, pentru Siria lui Bashar al-Assad și Rusia,", a declarat senatorul republican într-un comunicat.

Guvernul britanic s-a distanțat de afirmația lui Donald Trump privind înfrângerea ISIS.

 "Au rămas multe de făcut și nu trebuie să uităm de amenințarea pe care o reprezintă (luptătorii ISIS)", potrivit unui comunicat al diplomației britanice.

Un purtător de cuvânt al kurzilor, care controlează acum nord-estul Siriei, Aldar Xelil a spus că nimeni nu cunoaște în mod clar detaliile retragerii, "inclusiv comandanții SUA de aici". Decizia va avea impact asupra întregii regiuni, a declarat el pentru Ronahi TV.

În schimb, purtătoarea de cuvânt de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că decizia SUA creează o "perspectivă reală pentru o reglementare politică" a conflictului din Siria.