Apă, petrol și "Drumul dezvoltării" pe agenda vizitei lui Erdogan în Irak
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a început luni o vizită de stat la Bagdad, prima sa vizită în Irak în mai bine de un deceniu.
Vor fi discutate mai multe aspecte precum resursele de apă, exporturile de petrol și cooperarea economică. Această călătorie are loc într-un context regional exploziv, alimentat de războiul din Gaza și de tensiunile dintre Israel și Iran, scrie La Libre Belgique.
Ultima călătorie a președintelui Erdogan în Irak datează din 2011. În calitate de prim-ministru, el îndemna atunci autoritățile irakiene să coopereze în lupta împotriva luptătorilor kurzi turci din PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan, clasificat drept grup "terorist" de către Ankara și aliații săi occidentali.
Pe lângă Bagdad, unde se va întâlni cu prim-ministrul Mohamed Chia al-Soudani, și cu președintele, Abdel Latif Rachid, Recep Tayyip Erdogan este așteptat la Erbil, capitala Kurdistanului autonom din nordul Irakului.
Vizita vine într-un context regional exploziv, alimentat de războiul din Gaza și de tensiunile dintre Israel și Iran.
"Irakul și Turcia au o istorie, puncte comune, interese și oportunități, dar și probleme: apa și securitatea vor fi în fruntea problemelor de pe ordinea de zi", rezuma recent Mohamed Chia Soudani."Principalele discuții se vor concentra pe investiții, comerț (...) aspectele de securitate ale cooperării dintre cele două țări, precum și managementul resurselor de apă", a declarat pentru AFP Farhad Alaaldin, consilier al prim-ministrului irakian pentru afaceri externe.
Ministrul său de externe, Hakan Fidan, a dezvăluit duminică, în cadrul unei conferințe de presă, semnarea a aproximativ douăzeci de acorduri "în domeniile energiei, agriculturii, apei, sănătății, educației și, în special, securității".
Apă, petrol, căi ferate
În ceea ce privește resursele de apă, Bagdadul critică barajele construite în amonte în Turcia vecină, care au redus drastic debitul râurilor Tigru și Eufrat, ce izvorăsc în Turcia traversând apoi teritoriul irakian.
O altă problemă sensibilă: exporturile de petrol, efectuate anterior de Kurdistanul irakian fără aprobarea Bagdadului, care tranzitau prin portul turc Ceyhan. Acestea s-au oprit de peste un an, din cauza unor litigii și probleme tehnice. Întreruperea reprezintă pierderi de venituri de peste 14,8 miliarde de dolari pentru Irak, estimează APIKUR, o asociație de companii petroliere internaționale prezente în Kurdistan.
Ambasadorul irakian la Ankara, Majed al-Lajmawi, speră în "progrese" în problema apei și "în procesul de reluare a exporturilor irakiene de petrol prin Turcia", potrivit unui comunicat de pe site-ul diplomației irakiene.
De asemenea, pe ordinea de zi se află "Drumul dezvoltării", un proiect rutier și feroviar ambițios, un coridor de 1.200 km care ar trebui să conecteze în cele din urmă Golful de Turcia trecând prin Irak.Acest parteneriat va consolida legăturile economice dintre cei doi vecini. În primul trimestru al anului 2024, Irakul a fost al cincilea importator de produse din Turcia (cereale, produse alimentare, produse chimice, metale, mijloace de producție...).
Lupta contra PKK
În cele din urmă, există problema spinoasă a PKK. De 25 de ani, Turcia a instalat baze militare în Kurdistanul irakian pentru a lupta împotriva bazelor din spate ale PKK. Ea desfășoară în mod regulat operațiuni împotriva acestor luptători pe teritoriul irakian.În martie, ministrul irakian al apărării, Thabet al-Abassi, a exclus "operațiuni militare comune" împotriva PKK, subliniind în același timp că Bagdadul și Ankara vor coopera "la locul și la momentul potrivit" pentru a înființa "un centru comun de coordonare a informațiilor".
"Aspectul de securitate va ocupa un loc important în această vizită", confirmă Farhad Alaaldin. El menționează cooperarea pentru "protecția graniței dintre Irak și Turcia, astfel încât niciun atac sau niciun grup armat să nu se infiltreze la graniță de ambele părți", subliniază el."Este ceva ce va fi discutat, detaliile precise trebuie elaborate și anunțate ulterior".
Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii