Numărul cetățenilor britanici care au aplicat pentru pașapoarte irlandeze a crescut cu 22% în 2018, a informat, luni, Ministerul de Externe al Irlandei.

Aproape 100.000 de britanici au dorit să își păstreze cetățenia UE printr-un pașaport al cele mai apropiate țări, față de 81.000 în 2017 și 46.000 în 2015, înainte de referendumul privind Brexitul, scrie The Guardian, citat de News.ro.

Toate persoanele născute în Irlanda sau Irlanda de Nord sau care au un părinte sau bunic irlandez sunt eligibile pentru a primi un pașaport irlandez. În această situație se află în jur de șase milioane de cetățeni britanici. Ei pot avea cetățenie dublă.

Cererile pentru pașapoarte irlandeze în Irlanda de Nord, ai cărei cetățeni pot avea atât pașapoarte britanice cât și irlandeze, au crescut cu 2% în 2018.

Premierul britanic Theresa May a anunțat pe 10 decembrie, în ultimul moment, amânarea votului asupra acordului Brexitului prevăzut a doua zi în Parlamentul britanic, cu scopul de a evita o probabilă înfrângere privind acest text, care le dispalce atât susținătorilor înfocați ai Brexitului, care se tem de o ancorare permanentă a Regatului Unit la UE, cât și eurofililor, care speră în continuare să se poată da înapoi.

Susținători conservatori ai Brexitului, la fel ca aliatul nord-irlandez al Theresei May, micul partid unionist DUP, contestă în mod special soluția numită ”backstop” sau ”plasă de siguranță” care urmează să creeze provizoriu un ”teritoriu vamal unic”, care să înglobeze UE și regatul, în vederea evitării unei reimpuneri a unei frontiere fizice între Irlanda și Irlanda de Nord după Brexit.