Autoritățile ucrainene au documentat că aproximativ 20.000 de copii au fost aduși în Rusia în ultimii doi ani, transmite La Stampa.

Kievul crede că numărul real este probabil de 10 ori mai mare, în timp ce oficialii ruși s-au lăudat că au transferat 700.000 de copii ucraineni în Rusia.

La aproape doi ani de la începutul războiului, temerile cresc că, dacă nu se va găsi în curând o modalitate de a aduce copiii acasă, programul sistematic al Rusiei de "a reeduca" copiii ucraineni s-ar putea dovedi devastator. Oficialii ucraineni fac apel la organizațiile internaționale și la țările neutre, care ar putea avea încă o anumită influență asupra Moscovei, să facă presiuni asupra Rusiei.

Într-un interviu acordat pentru "The Guardian", Veronika Vlasenko, unul dintre miile de copii care au ajuns în Rusia, povestește despre experiența ei de 14 luni într-o școală rusă. Profesorii și colegii îi spuneau în mod constant că nu se va putea întoarce niciodată acasă, în Ucraina. "În fiecare zi îmi spuneau că voi rămâne aici pentru totdeauna și că nu voi părăsi niciodată Rusia", a povestit fata pentru "The Guardian". "Îmi spuneau că Ucraina nu există, că nu a existat niciodată, că suntem cu toții ruși... Uneori, ceilalți copii mă loveau, pentru că eram pro-Ucraina".

"Rusia le șterge în mod activ identitatea ucraineană și le provoacă daune emoționale și psihologice incredibile", a declarat președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, la o conferință de sensibilizare asupra problemei, care a avut loc joia trecută la Riga.

Afirmațiile Rusiei cu privire la relocarea copiilor se numără printre motivele pentru care Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare, în martie anul trecut, împotriva lui Vladimir Putin și a comisarului rus pentru drepturile copiilor, Maria Lvova-Belova. Acuzația este că Rusia a acționat cu "intenția de a scoate definitiv" copiii din Ucraina: o adevărată crimă de război.

Din cele 19.500 de cazuri pentru care autoritățile ucrainene dețin nume și date, doar aproximativ 400, inclusiv Veronika, au reușit până acum să se întoarcă în Ucraina. Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, a declarat că acțiunile Rusiei reprezintă cea mai mare deportare de copii din Europa de la al Doilea Război Mondial. "Rusia încearcă să distrugă națiunea ucraineană, nu numai fizic, ci și prin ruperea legăturilor de familie și ștergerea identității ucrainene a copiilor deportați", a declarat Kostin, la Riga.

Rusia a folosit diverse metode pentru a aduce copiii ucraineni în Rusia sau în zonele ocupate de ruși, invocând adesea probleme de securitate și nevoia de a îndepărta copiii din zonele de conflict periculoase. În unele cazuri, autoritățile ruse au mutat orfelinate întregi sau case de copii în zone controlate de Moscova. În alte cazuri, copiii au fost luați de la părinți și mutați în Rusia, unde li s-au dat nume noi.

"Rusia le spune că nimeni nu-i caută, le schimbă numele și încearcă să le elibereze pașapoarte rusești", a declarat Olena Zelenska, soția președintelui ucrainean, la Riga. Prima Doamnă a citat cazul unui copil care a fost restituit, după eforturile UNICEF ​​și ale statului Qatar. "Nu există nicio sarcină mai importantă pentru adulți decât să își folosească puterea și resursele pentru a ajuta la salvarea copiilor", a spus Olena Zelenska.

De caz s-a interesat și BBC. Într-o anchetă, a constatat că o fetiță luată dintr-un orfelinat din zona ocupată Herson, a ajuns la Moscova, i s-au eliberat noi documente cu un nume schimbat, care afirmă că s-a născut în Rusia și, apoi, a fost adoptată de un lider politic rus și aliat al lui Putin, Serghei Mironov.

Dar nu toți copiii au fost aduși în Rusia cu forța. Acesta este tocmai cazul Veronikăi. Crescută într-un sat din regiunea Harkov la puțin peste un kilometru de graniță, ea a trecut frontiera împreună cu mătușa ei, la două săptămâni după invazia rusă, pentru a evita ciocnirile militare, care îi distrugeau satul.

La început, ea și mătușa ei au rămas într-o serie de tabere de refugiați din Rusia. Apoi, Veronika, în vârstă de 12 ani la acea vreme, a fost luată de mătușa ei și încredințată unui cămin de copii din orașul Lipetsk. Mama, care în trecut a prestat servicii în armata ucraineană, nu a putut să plece și să intre în Rusia de frică să nu fie arestată. Astfel, bunica Veronikăi a călătorit mii de kilometri de la Harkov la Lipetsk, trecând prin Polonia și Țările Baltice, pentru a-și salva nepoata și a o aduce înapoi în Ucraina, unde acum s-a reîntâlnit cu mama ei. "Acum vreau doar să ajut alți copii ucraineni să se întoarcă acasă", a spus Veronika.

Autoritățile ruse neagă acuzațiile de răpire și au declarat că copiii ucraineni ai căror părinți sau tutori doresc să-i ia acasă, ca în cazul Veronikăi, sunt liberi să facă acest lucru. Dar nu toată lumea are o rudă capabilă să facă față călătoriei lungi și riscante pentru a ajunge la ei, nu toată lumea este capabilă să-și contacteze familiile și sunt multe cazuri de copii mai mici, care și-au schimbat numele înainte de adopția de către familiile rusești.

Dar nu doar Rusia lui Putin este implicată în trafic. Un studiu al Universității Yale a constatat că între septembrie 2022 și mai 2023, peste 2.400 de copii ucraineni cu vârste între 6 și 17 ani au fost deportați în Belarus din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporijjia, ocupate de forțele ruse. Luna trecută, președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, s-a întâlnit cu un grup de copii ucraineni deportați, promițând că "îi va îmbrățișa, îi va aduce în casele noastre, îi va ține la căldură și le va face copilăria mai fericită".

Zeci de copii ucraineni dintr-un oraș ocupat de ruși în Ucraina au fost aduși în Belarus și supuși unui "curs de supraviețuire de urgență" cu armata belarusă, potrivit presei locale. Canalul de televiziune de stat Belarus 4 Mogilev a relatat, la începutul lunii ianuarie, că 35 de copii din orașul Antrațîț din estul Ucrainei, ocupat de Rusia din 2014, au fost transferați în orașul Mogilev din estul Belarusului, unde au fost învățați "cum să se comporte în situații extreme" în exerciții cu armata belarusă. În reportajul de televiziune, copiii - unii purtând treninguri cu steaguri rusești imprimate pe mâneci - erau arătați, ținându-se unii de alții și acoperindu-și fețele în timpul unui exercițiu anti-incendiu.

În prezent, nu există o procedură unică pentru readucerea copiilor în Ucraina. După cum explică site-ul ministerial VisitUkraine, "întoarcerea fiecărui copil este decisă individual și prin munca comună a statului și a părinților sau tutorilor". "În caz de încălcare a drepturilor, de deplasare ilegală a dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră - citim pe portal -, puteți contacta Comisariatul pentru Drepturile Omului de la Parlamentul ucrainean".

Totodată, "pentru a îmbunătăți localizarea minorilor, în special cei care au dispărut sau al căror contact a fost pierdut, Departamentul de Prevenție pentru Minori din cadrul Poliției Naționale a Ucrainei, în colaborare cu societatea "Find My Parent", a dezvoltat o aplicație mobilă "Reunite Ukraine" pentru căutarea persoanelor, inclusiv copii, care au dispărut, precum și pentru reunirea membrilor familiei care au fost deportați ilegal în Rusia, Belarus sau în teritoriile ocupate temporar". Aplicația mobilă poate fi descărcată din App Store și Google Play și mai multe informații pot fi găsite pe www.reunite-ukraine.com, explică "ghidul".

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA