Arabia Saudită a anunțat marți redeschiderea reprezenței sale diplomatice în Siria, o premieră în 11 ani de ruptură cu regimul de la Damasc, izolat din cauza războiului civil care a devastat țara, scrie La Libre Belgique.

Bogata monarhie petrolieră din Golf s-a apropiat recent de Siria, ca și de Iran, mare susținător al președintelui Bashar al-Assad.

"Arabia Saudită a decis să reia activitatea misiunii sale diplomatice în Siria", a declarat ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat publicat de agenția de presă oficială SPA.Riadul caută să "dezvolte acțiunea arabă comună", a afirmat el.

Această decizie a liderului țărilor din Golf și un greu regional vine la două zile după reintrarea Siriei în Liga Arabă, anunțată duminică la Cairo.

Damascul fusese exclus din organizația panarabă în 2011 din cauza reprimării sângeroase a unei revolte populare declanșate după Primăverile arabe.

Președintele sirian a ieșit recent din statutul său de persona non grata, profitând de un elan de solidaritate mondiale înfebruarie după un cutremur care a devastat mari regiuni siriene ca și Turcia.

Această apropiere are loc atunci când Siria are disperată nevoie de investitori pentru uriașul șantier  de reconstrucție a țaii, ravășăita de 12 ani de război civil.

Opoziția siriană și Statele Unite au denunțat normalizarea în curs a /relațiilor/ țărilor arabe, cu excepța Qatarului, cu regimul lui Bashar al-Assad.

Implicând actori regionali și internaționali, războiul a făcut circa  o jumătate de milion de morți. Aproape jumătate dintre sirieni sunt acum refugiați sau deplasați în interiorul țării și bucăți de teritoriu scapă în continuare controlului guvernului.

Sursa: RADOR