Arabia Saudită este dispusă să recunoască Israelul dacă problema palestiniană va fi rezolvată, a declarat marți ministrul de externe al Arabiei Saudite, Faisal bin Farhan, informează CNN.

Luând cuvântul la Forumul Economic Mondial (WEF) de la Davos, ministrul saudit de externe a declarat că primul pas pentru rezolvarea problemei palestiniene este o încetare a focului aplicată "de toate părțile".

"Suntem de acord că pacea regională include pacea pentru Israel, dar acest lucru s-ar putea întâmpla doar prin pace pentru palestinieni, prin intermediul unui stat palestinian", a declarat Faisal bin Farhan.

Întrebat dacă Arabia Saudită ar putea, în acest context, să accepte să recunoască Israelul ca parte a unui acord mai larg, ministrul saudit de externe a răspuns: "Cu siguranță".

În 2020, patru națiuni arabe, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrain, Maroc și Sudan au recunoscut Israelul în cadrul unui set de tratate cunoscute sub numele de Acordurile Abraham, ocolind cererea arabă de lungă durată pentru formarea unui stat palestinian.

De atunci, administrația Biden a depus eforturi pentru a determina Arabia Saudită, considerată pe scară largă drept liderul lumii musulmane, să îi urmeze exemplul, o mișcare care ar fi putut deschide ușa pentru ca și alte țări musulmane să recunoască Israelul. 

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA