Ambasada Arabiei Saudite de la Teheran a fost incendiată,iar tonul disputei din jurul executării unui cleric șiit în Arabia Saudită devine îngrijorător pentru întreaga lume.Și Bahrain și Sudan au anunțat întreruperea relațiilor diplomatice cu Iranul.

UPDATE 17:10

"Ca răspuns la atacurile barbare asupra Ambasadei Arabiei Saudite la Teheran și asupra Consulatului său de la Mașhad (...) Sudan anunță ruperea imediată a relațiilor cu Republica Islamică Iran”, anunță Ministerul de Externe din Sudan, citat de BBC Online. 

UPDATE 14:48

După ce duminică l-au convocat pe ambasadorul iranian, "Emiratele Arabe Unite au decis să reducă nivelul de reprezentare diplomatică al Republicii Islamice Iran la nivel de însărcinat de afaceri și numărul de diplomați iranieni din țară”, relatează agenția WAM.

UPDATE 13:56

Și Regatul Bahrain, un aliat al Arabiei Saudite, a anunțat, luni, ruperea relațiilor diplomatice cu Iranul, potrivit agenției BNA, preluată de Spiegel Online.

Regele Bahrainului este sunit, dar populația este majoritar șiită.

Diplomații iranieni au la dispoziție 48 de ore pentru a părăsi regatul.

După executarea clericului șiit Nimr al-Nirm de către Arabia Saudită, două moschei sunite din  Irak au fost vizate, luni dimineață de atentate cu bombă, iar un imam a fost ucis în orașul Iskandariya.

Ministrul saudit de Externe a anunțat oficial duminică întreruperea relațiilor diplomatice dintre țara sa și Iran. Astfel, diplomații iranieni de la Riad au primit termen de 48 de ore pentru a părăsi regatul saudit. 

Anterior, liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că „sângele acestui martir, vărsat pe nedrept, va avea curând consecințe, iar mâna lui Dumnezeu va aduce răzbunare asupra conducerii saudite”. 

Sâmbătă, Arabia Saudită a executat 47 de oameni. Printre aceștia se număra și un influent cleric șiit, Nimr al-Nimr. Cei 47 fuseseră condamnați pentru acte de terorism, instigare la violență sau conspirație criminală. 

O replică dură venise anterior și de la ministerul iranian de externe, care a acuzat Riadul că sprijină grupări teroriste și extremiste și că, în același timp, își execută oponenții interni. Iranul joacă rolul de putere protectoare a musulmanilor șiiți și nu e prima dată când ajunge la tensiuni cu Arabia Saudită, condusă de o familie regală sunită.

Ca urmare a execuției, proteste au avut loc în mai multe regiuni din Orientul Mijlociu. Cele mai violente au fost la Teheran, unde ambasada saudită a fost atacată și incendiată. Procuratura a anunțat că a arestat 40 de persoane care pătrunseseră în incintă. Și consulatul saudit de la Mașhad a fost atacat.

La nivel mondial, cresc temerile privind un posibil conflict direct între Teheran și Riad. Diplomațiile americană și europeană, dar și ONU au cerut părților să manifeste reținere. În același timp însă, diplomații au cerut Arabiei Saudite (mai direct sau mai puțin direct) să respecte drepturile omului.