Au început discuțiile cu privire la aderarea Arabiei Saudite la „New Development Bank” din Shanghai, cunoscută sub numele de banca BRICS. Arabia Saudită ar fi al nouălea membru al băncii.

Potrivit Financial Times, "New Development Bank" cu sediul la Shanghai, cunoscută drept banca BRICS - înființată ca o alternativă la instituțiile Bretton Woods conduse de Occident - încearcă să atragă noi fonduri în contextul sancțiunilor impuse Rusiei.

Potrivit experților, alăturarea Arabiei Saudite ar putea rezolva lipsa de finanțare menționată.Într-o declarație acordată Financial Times de către New Development Bank se arată că „Acordăm o mare importanță Regatului Arabiei Saudite în Orientul Mijlociu și purtăm în prezent un dialog susținut cu ei”.

În cursul reuniunii anuale, care are loc marți și miercuri, banca va analiza problema aderării Arabiei Saudite.

Este de așteptat ca o decizie în acest sens să consolideze legăturile Riadului cu țările BRICS într-un moment în care Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de țiței, încearcă, de asemenea, să stabilească relații strânse cu China.

Banca a fost înființată în 2015 de așa-numitele țări BRICS - Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - cu scopul de a acorda împrumuturi pentru proiectele de dezvoltare în economiile emergente. Banca a acordat credite în valoare de 33 de miliarde de dolari pentru peste 96 de proiecte din cele cinci țări fondatoare.

SURSA: RADOR