Potrivit președintelui chinez, armata Beijingului trebuie să-și crească "capacitatea de a învinge". O declarație care se adaugă tensiunilor din jurul Taiwanului, notează Le Figaro.

Președintele chinez, Xi Jinping, a declarat joi că armata chineză trebuie "să îndrăznească să se bată", pe când inspecta unitățile care operează într-o regiune apropiată de Taiwan, a relatat televiziunea chineză.

Vizita lui Xi Jinping are loc într-un moment important de diplomație cu Statele Unite - principalul sprijin al Taiwanului în ce privește securitatea - de vreme ce secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, se află actualmente la Beijing pentru a încerca să stabilizeze relațiile dintre Beijing și Washington și să îmbunătățescă relațiile comerciale bilaterale.

Antrenament pentru lupta reală

În timpul inspectării comandametului regiunii de est a Armatei populare de eliberare, cu baza la Nankin, Xi Jinping le-a declarat oficialilor cu care s-a întâlnit că trebuie "să îndrăznească să se bată, să știe să se bată bine și să fie hotărâți să apere suveranitatea și securitatea națională", potrivit televiziunii de stat CCTV.

"E necesar să ne aprofundăm planificarea de război și de luptă (...), să ne concentrăm pe antrenamentul pentru lupta reală și să accelerăm îmbunătățirea capacității noastre de a învinge", a mai declarat el. Armata trebuie de asemenea "să ridice capacittea conducatorilor din comitetul de partid să pregătească războiul și să se bată", mai spus el, citat tot de CCTV.

China consideră Taiwanul una din provinciile sale pe care nu a reușit încă s-o reunifice cu restul teritoriului său de la sfârșitul războiului civil chinez, în 1949. Ea se declară hotărâtă să preia controlul asupra acestuia într-o zi, cu forța dacă va fi necesar.

Problema Taiwanului este cel mai sensibil contencios dintre Beijing și Washington.

China a lansat în timpul anului trecut exerciții militare de amploare în jurul insulei după întâlniri oficiale între înalți oficiali americani și taiwanezi. În aprilie, forțele chineze au făcut manevre simulând o blocadă a Taiwanului, imediat după o întâlnire în Statele Unite între președinta taiwaneză Tsai Ing-wen și președintele Camerei Reprezentanțior, Kevin McCarthy. 

Sursa: RADOR