Potrivit Statului Major, un exercițiu de amploare va implica aproximativ 20.000 de soldați francezi și aliați în 2023, pentru a răspunde la evoluția contextului geostrategic și la "perspectiva unui conflict major", cum ar fi cel din Ucraina.

Acesta va fi cel mai mare exercițiu militar desfășurat de armata franceză de la sfârșitul Războiului Rece, potrivit Le Monde.

În primăvara anului 2023, aproximativ 20.000 de soldați din Franța și din țările aliate (Statele Unite, Belgia, Italia, Marea Britanie etc.) vor fi angrenați în manevre menite să simuleze un "conflict major" cu un adversar statal, denumite Orion - a anunțat marți, 15 noiembrie, Statul Major al forțelor armate franceze.

"Nu am mai făcut niciodată un exercițiu de o asemenea amploare pe o perioadă atât de lungă de timp", a declarat generalul Yves Métayer, care se ocupă de planificarea operațiunii în cadrul forțelor armate. Concret, mai multe manevre vor avea loc între sfârșitul lunii februarie și începutul lunii mai. Prima va avea loc pe parcursul a trei săptămâni în sudul Franței și va consta într-o debarcare de trupe pe mare și pe calea aerului.

Scopul este de a stabili un cap de pod într-o țară fictivă numită Arnland, care este destabilizată de miliții susținute de un stat ostil numit Mercury. Pentru această operațiune, vor fi mobilizați 7.000 de soldați. Vor fi implicate și portavionul Charles-de-Gaulle, două portavioane de elicoptere amfibii și alte aproximativ 20 de nave de suprafață și submarine.

Cea de-a doua manevră va avea loc de la jumătatea lunii aprilie până la începutul lunii mai și va simula o invazie directă a Arnlandului de către Mercury, pe care forțele franceze vor trebui să încerce să o respingă. Echivalentul unei divizii - 10.000-12.000 de oameni - va fi desfășurat în Champagne, pe un front de cincizeci de kilometri lungime și două sute de kilometri adâncime. Toate resursele armatei vor fi mobilizate, în special noile vehicule blindate Griffon sau Jaguar.

O dimensiune "civil-militară"

Potrivit Statului Major francez, acest exercițiu XXL este justificat de evoluția contextului geostrategic și de "perspectiva unui conflict major".  "Este necesar să ne pregătim pentru ce este mai rău pentru a evita să se întâmple sau pentru a putea atenua consecințele", a declarat generalul Métayer. Ideea acestui exercițiu s-a născut în vara anului 2020, dar războiul din Ucraina a accelerat în mod evident punerea sa în aplicare. Scenariile de angajare au fost inspirate de lupta milițiilor pro-ruse din Donbass din 2014 și de invazia rusă în Ucraina din februarie.

Particularitatea lui Orion este, de asemenea, de a integra o dimensiune "civil-militară", adică toate serviciile de stat care ar putea fi potențial afectate de conflictul imaginat: de la Ministerul Afacerilor Externe până la Interne, trecând prin sectorul transporturilor sau cel al sănătății. "În ipoteza unui angajament major, armatele vor avea nevoie de țesutul civil pentru a câștiga efortul", explică staff-ul. Acești civili nu ar trebui să fie integrați ca atare în Orion, dar în timpul exercițiului ar putea avea loc "jocuri de război" interdepartamentale.

Această integrare a dimensiunii civile a războiului ar trebui să fie o ocazie de a testa rigiditatea "legii și a normelor" și importanța rezervelor naționale. "În timpul oricărei faze de escaladare a unui conflict, suntem adesea foarte constrânși, pentru că doar intrarea oficială în război ne permite să ridicăm anumite blocaje. Aici adversarul poate câștiga timp", precizează comandamentul armatei. În mod similar, Orion ar trebui să includă o puternică dimensiune informațională, în conformitate cu intenția declarată a armatei de a face din "războiul informațional" și "influență" un domeniu de luptă de sine stătător.

În timp ce războiul din Ucraina continuă să își demonstreze importanța, această simulare ar trebui să fie în sfârșit o ocazie pentru armata franceză de a-și testa lanțurile de sprijin logistic. Orion este, de fapt, rezultatul parțial al fuziunii mai multor exerciții militare desfășurate de obicei separat.

Durata sa excepțional de lungă - aproximativ trei luni, față de o medie de cincisprezece zile pentru un exercițiu mai tradițional - ar putea totuși să testeze serios acest segment logistic, care este în prezent una dintre verigile slabe ale armatelor și care este deja foarte tensionat din cauza dublului angajament al Franței, atât în Sahel, cât și în România. Potrivit Statului Major General, un exercițiu de amploarea celui de la Orion ar trebui să se desfășoare de acum înainte o dată la trei ani.

sursa: RADOR