În curând cetățeni ai altor state UE ar putea lupta pentru Germania: Guvernul de la Berlin vrea, potrivit unui raport, să permită Bundeswehr-ului să recruteze străini.

Informația apare în noua Carte albă privind politica de securitate și viitorul Bundeswehr-ului, relatează Welt am Sonntag, preluat de Spiegel Online. 

Deschiderea Bundeswehr-ului pentru cetățenii UE ar oferi nu numai un potențial de integrare și de regenerare de anvergură pentru reziliența umană a Bundeswehr-ului, dar ar fi și un semnal puternic dintr-o perspectivă europeană", se arată în capitolul despre viitoarea strategie privind resursele umane ale armatei germane.

În prezent, legea prevede că o condiție prealabilă pentru înrolare în armata germană este deținerea cetățeniei. Există însă și excepții.

Ideea a fost lansată ca urmare a nevoii de personal în Bundeswehr. Momentan, armata germană are mai puțin de 167.000 de soldați, față de ținta de 170.000. Totodată, din 2017 urmează să mai fie angajați încă 7.000 de soldați.  

"Cred că acesta este un semnal bun", a declarat pentru Welt am Sonntag parlamentarul Hans-Peter Bartels (SPD). Acesta a apreciat că pentru mulți tineri europeni Bundeswehr-ul ar putea reprezenta ”o perspectivă atractivă". Cunoașterea limbii germane va fi însă una dintre condiții pentru admiterea în armată.

Reacția Bundeswehrverband - asociație din care fac parte foști și actuali angajați ai armatei, precum și membri ai familiilor acestora - a fost mai sceptică, presedintele André Wüstner apreciind că deținerea cetățeniei germane este fundamentală, fiind baza pentru ”o relație de încredere reciprocă între stat și soldat”.

Nu este prima dată când este evocată înrolarea cetățenilor europeni în armata germană.

La începutul anului 2011, ministrul de atunci al Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg (CSU), a pregătit un plan în acest sens. Acesta propunea, printre altele, modificarea legilor și a reglementărilor, astfel încât rezidenții să poată fi înrolați, chiar și în cazul în care nu dețineau cetățenia germană.  

Ultima Carte albă datează din 2006. Noua versiune ar urma să fie adoptată de către Guvernul de la Berlin înainte de vacanța de vară.