Disputa iscată după ce unor deputați germani li s-a refuzat vizita la trupele Bundeswehr din Turcia escaladează. SPD vorbește pentru prima dată de retragerea de avioanelor de recunoaștere. Bundeswehr pregătește deja această retragere,scrie Spiegel.

După ce Guvernul de la Ankara a interzis în mod oficial unor parlamentari germani să viziteze trupele staționate în Turcia, Partidul Social-Democrat (SPD, aflat în coaliția de guvernământ) solicită retragerea completă a avioanelor de recunoaștere Tornado de la baza aeriană de la Incirlik. "Dacă vizita la soldați nu este posibilă, atunci este exclusă extinderea mandatului", a declarat, pentru Spiegel Online, Rainer Arnold, expertul SPD pe probleme de apărare.

Arnold a insistat asupra necesității retragerii militarilor germani aflați în această țară pentru a sprijini coaliția internațională împotriva grupării jihadiste Statul islamic. "Guvernul trebuie să identifice imediat alte locații pentru soldații germani", a declarat el.

Mandatul dat de Bundestag pentru misiune expiră în decembrie 2016, iar o prelungire a sa fără votul parlamentarilor SPD nu este posibilă.

Această solicitare clară venită din partea social-democraților duce la o nouă escaladare a controverselor privind interzicerea vizitării trupelor din Turcia. În vară, Ankara a respins cererea lui Ralf Brauksiepe, secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării. Apoi, a fost interzisă o vizită a mai multor jurnaliști la baza aeriană de la Incirlik. În semn de protest, Comisia pentru apărare din Bundestag a decis să facă o vizită în Turcia, în septembrie. Și aceasta a fost însă respinsă, anunțul fiind făcut de premierul turc, Binali Yildirim, săptămâna trecută, la o întâlnire jurnaliști străini.

Turcii sunt supărați din cauza faptului că Bundestagul a votat, la începutul verii, o rezoluție prin care a recunoscut genocidul armean comis în timpul Imperiului Otoman. Votul le-a înfuriat pe autoritățile turce, care au promis acțiuni punitive împotriva Germaniei.

Un coșmar pentru militari

Potrivit informațiilor obținute de Spiegel Online, Bundeswehr se pregătește deja pentru plecarea din Turcia și încearcă să stabilească dacă avioanele de recunoaștere Tornado și avioanele de alimentare în zbor ar putea fi staționate în Iordania sau Cipru, de unde să poată participa la operațiunile din Siria și Irak. Ambele variante prezintă dezavantaje. În plus, misiunea lor ar fi întreruptă timp de cel puțin două luni, potrivit unor surse din interior.

Pentru militari, retragerea ar fi un coșmar. Practic, ei n-ar mai fi staționați în același loc cu americanii, cei care conduc coaliția împotriva ISIS. Transferul imaginilor făcute de avioanele Tornado ar fi mult mai complicat, la fel și întreținerea tehnică a aeronavelor, aceasta din urmă fiind și mult mai scumpă decât în Turcia.

Ministerul Apărării nu a dorit să ofere detalii, dar a confirmat în mod indirect intenția de a pleca de la Incirlik. "Ne-am dori să continuăm să participăm din Turcia la operațiunea coaliției, dar există alternative la locația de la Incirlik", a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului Apărării.