Armata israeliană a anunțat joi seară că a încercuit orașul Gaza, la o săptămână de la începerea operațiunii sale terestre în Fâșie împotriva mișcării islamiste palestiniene Hamas.

''Soldații noștri au realizat încercuirea orașului Gaza, centrul organizației teroriste Hamas'', a declarat într-o conferință de presă purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare Israeliene (IDF, denumirea oficială a armatei israeliene), Daniel Hagari. El a precizat că 332 de soldați israelieni și-au pierdut viața de la începutul actualului conflict cu militanții Hamas. De asemenea, reprezentantul IDF a menționat că soldații israelieni au ''eliminat'' joi peste 130 de teroriști, relatează Agerpres.

Israelul a anunțat, în noaptea de joi spre vineri, că returnează în Gaza toți muncitorii din Fâșie blocați pe teritoriul israelian după atacul Hamas din 7 octombrie și că taie toate legăturile cu enclava palestiniană controlată de organizația islamistă.

"Lucrătorii din Gaza care se aflau în Israel în ziua în care a început războiul vor fi trimiși înapoi în Gaza", a declarat cabinetul de securitate israelian într-un comunicat. În general vorbind, "Israelul întrerupe toate legăturile cu Gaza, nu vor mai fi muncitori palestinieni din Gaza", a subliniat cabinetul.

Aproximativ 18.500 de locuitori din Fâșia Gaza aveau permise de muncă în Israel la începutul războiului, potrivit Cogat, organul Ministerului Apărării israelian care supraveghează activitățile civile din Teritoriile Palestiniene. 

Secretarul american de stat Antony Blinken a reafirmat vineri, în timpul unei noi vizite la Tel Aviv, că Israelul are "dreptul" și "obligația" de a se apăra pentru ca un atac asupra sa cum a fost cel efectuat de Hamas pe 7 octombrie "să nu se mai repete niciodată", transmite AFP, preluată de Agerpres.