Israelul își continuă atacurile asupra Fâșiei Gaza, în timp ce ia în considerare o incursiune terestră. Armata israeliană le-a cerut palestinienilor să părăsească zona.

IDF susține că teroriștii Hamas se ascund în tunelurile subterane din Gaza și în clădiri în care se află și civili. Militarii le-au cerut cetățenilor să evacueze orașul pentru "propria lor securitate și pentru securitatea familiilor lor". Totodată, israelienii le-au cerut să se distanțeze de teroriștii Hamas "care îi folosesc pe post de scuturi umane", relatează BBC Online.

"În zilele următoare, Armata israeliană va continua operațiuni de amploare în orașul Gaza și va face eforturi mari să evite rănirea civililor", a mai precizat IDF.

Solicitarea de evacuare vine pe fondul unei posibile ofensive terestre în Gaza. Mii de soldați israelieni au fost comasați la graniță.

ONU a făcut un apel ferm ca ordinul să fie anulat, spunând că o evacuare ar putea duce la o "situație dezastruoasă", cu "consecințe umanitare devastatoare".

Ministerul de interne condus de Hamas le-a spus palestinienilor să nu asculte de ordinul de evacuare. Unii au început să plece, dar părăsirea zonei e dificilă, mai ales că Egiptul nu e dispus să-i lase.

Nu pot fi mutați în siguranță peste un milion de oameni din nordul Gazei în 24 de ore, a explicat pentru Associated Press Nebal Farsakh, purtătoare de cuvânt pentru Semiluna Roșie din Palestina. 

"Ce se va întâmpla cu pacienții noștri? Avem răniți, avem persoane în vârstă, avem copii în spitale", a spus ea, adăugând că mulți medici refuză să evacueze spitalele și să-și abandoneze pacienții.

Ea a explicat pentru BBC că oamenii nu au unde să se ducă.

Un politician egiptean susține că mișcarea reprezintă o încercare a Israelului de a forța palestinienii să se mute din Gaza în Egipt.

"În acest fel, cauza palestiniană va fi complet lichidată", a scris pe X deputatul Mustafa Bakri.

"Egiptul nu va fi niciodată de acord să participe la acest plan, iar palestinienii nu își vor părăsi pământul și vor rămâne statornici, indiferent de sacrificii", a mai scris el. 

****

Hezbollah amenință că se alătură Hamas

În timp ce situația la granița de nord a Israelului rămâne tensionată, ministrul iranian de externe Hossein Amir Abdollahian a vizitat Libanul vecin și s-a întâlnit cu liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah.

El a avertizat că ceea ce el a numit "crime de război în desfășurare" împotriva palestinienilor din Gaza va "declanșa, fără îndoială, un răspuns colectiv din partea axei de rezistență".

Există temeri reale că un nou front s-ar putea deschide în război dacă Hezbollah decide să se implice și să atace Israelul pentru a-i sprijini pe aliații săi palestinieni.

Liderul adjunct al lui Hezbollah a spus că sunt "pe deplin pregătiți" să se alăture Hamas în războiul împotriva Israelului – spunând la un miting în suburbiile Beirutului că vor interveni "când va veni momentul".

Ca și Hamas, Hezbollah e considerată o organizație teroristă de către UE, SUA, Marea Britanie și alte țări. E un jucător puternic în Liban, atât pe plan militar, cât și politic. 

****

Netanyahu, în fruntea unui "guvern de urgență", promite că va "zdrobi și distruge" Hamas

Premierul israelian și rivalul său Benny Gantz au anunțat miercuri "înființarea unui guvern de urgență" pe durata conflictului. Benjamin Netanyahu s-a angajat să "distrugă" mișcarea palestiniană Hamas, responsabilă pentru cel mai mortal atac din istoria statului Israel, relatează Le Monde.

"Hamas este Daesh [acronim arab pentru organizația Statul Islamic] și îl vom zdrobi și îl vom distruge așa cum lumea a distrus Daesh", a spus el, după ce a descris atacul drept o "sălbăticie" nemaivăzută de la Shoah.

Cabinetul de război va fi format din cei doi lideri și ministrul Apărării, Yoav Gallant. Gantz, fost șef al armatei, în special în timpul războiului de cincizeci de zile din Gaza împotriva Hamas în 2014, a fost ministru al Apărării între 2020 și 2022.

Comunicatul precizează că cinci membri ai partidului lui Gantz vor fi numiți miniștri fără portofoliu și un loc în cabinetul de securitate va fi păstrat celuilalt lider al opoziției, Yaïr Lapid, fost prim-ministru și șef al partidului centrist Yesh Atid.

Acest anunț suspendă până la noi ordine proiectul de reformă a justiției care a divizat țara de la începutul anului imediat după formarea guvernului lui Netanyahu cu sprijinul extremei drepte și al grupurilor evreiești ultra-ortodoxe.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA

****

Cel puțin 13 ostatici israelieni și străini au fost uciși în raiduri israeliene, susține Hamas

Cel puțin 13 ostatici israelieni și străini deținuți de Hamas în nordul Fâșiei Gaza au fost uciși în lovituri aeriene israeliene în cursul ultimelor 24 de ore, a făcut cunoscut vineri aripa armată a mișcării islamiste palestiniene, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Treisprezece prizonieri, inclusiv străini" au fost uciși în cinci locuri din Gaza vizate de avioane de luptă israeliene, au precizat într-un comunicat Brigăzile Ezzedin al-Qassam.

****

Metsola și Von der Leyen, în Israel

Președinta PE, Roberta Metsola, și cea a Comisiei, Ursula von der Leyen, fac vineri o vizită în Israel, "în semn de solidaritate".

"Teroarea nu va învinge", e mesajul celor două.