Familiile celor 32 de victime decedate au fost deja anunțate. Majoritatea israelienilor crede că prioritatea războiului este eliberarea ostaticilor, scrie săptămânalul portughez Diário de Notícias.

Peste o cincime din ostaticii luați de Hamas și aflați încă în Gaza, adică 32 din 136, sunt morți, potrivit unei evaluări efectuate de armata israeliană și comunicate de The New York Times. Potrivit celor patru militari chestionați de acest ziar, familiile celor 32 de ostatici ale căror decese au fost confirmate au fost deja anunțate.

Serviciile de informații israeliene evaluează de asemenea informații neconfirmate care indică faptul că cel puțin alți 20 de ostatici ar fi putut muri și ei. Potrivit NYT, cifra avansată acum - 32 - e cea mai mare făcută publică până acum de autoritățile israeliene, care, ca răspuns la o solicitare de comentarii adresată de ziarul american, au răspuns că majoritatea deceselor ostaticilor a avut loc pe 7 octombrie, ziua atacului întreprins de Hamas.

Această știre apare în ziua în care a fost dat publicității un sondaj al Institutului pentru Democrație din Israel, care arată că majoritatea israelienilor consideră că eliberarea ostaticilor din Gaza este prioritară în raport cu obiectivul înfrângerii Hamasului. Când li s-a cerut să aleagă între cele două opțiuni, 51% dintre israelieni au spus că aducerea ostaticilor acasă ar trebui să fie principalul obiectiv al războiului, în timp ce 36% au optat pentru înfrângerea mișcării islamice palestiniene. 13% dintre respondenți au spus că nu știu dacă principalul obiectiv al războiului, care se află în cea de-a 123-a zi, ar trebui să fie eradicarea Hamasului sau eliberarea ostaticilor.

De la începutul ofensivei militare din Fâșia Gaza guvernul lui Benjamin Netanyahu și-a definit drept obiective eradicarea Hamasului și eliberarea ostaticilor. Până în prezent 110 dintre cei peste 250 de ostatici inițiali au fost eliberați, majoritatea în cadrul unui armistițiu în ultima săptămână a lunii noiembrie.

Sondajul difuzat ieri vine după săptămâni de presiune și de proteste crescânde din partea familiilor ostaticilor la adresa lui Netanyahu, căruia îi cer să ajungă la un acord pentru a-i elibera cu orice preț. Totuși, primul-ministru israelian a insistat asupra faptului că presiunea militară este cea mai bună opțiune.

În ultimele săptămâni s-au purtat negocieri mediate de Qatar, Egipt și Statele Unite pentru a se ajunge la o nouă încetare a focului între Israel și Hamas, încă fără succes. Acordul ar presupune eliberarea ostaticilor în schimbul unor deținuți palestinieni.

ONU va avea rezultate în luna martie

Agenția ONU pentru Refugiații din Palestina va da publicității în luna martie rezultatele preliminare ale anchetei privind posibila implicare a unor funcționari ai organizației în atacul comis de Hamas, a anunțat directorul UNRWA din Liban.

Dorothee Klaus a afirmat că speră ca donatorii și partenerii UNRWA care și-au suspendat temporar ajutorul să-și revizuiască decizia în lumina anchetei. Printre aceste țări figurează Statele Unite, Germania, Japonia, Franța, Canada, Regatul Unit, Țările de Jos, Italia și Uniunea Europeană însăși. Altele, precum Spania și Portugalia, au anunțat o creștere a contribuțiilor pentru a compensa lipsa fondurilor.

sursa: RADOR RADIO ROMANIA