Președintele Volodimir Zelenski îi cere lui Vladimir Putin să revină la masa negocierilor. Și Rusia anunță că e gata să trimită o delegație la Minsk pentru a negocia cu Ucraina.

Rusia trece la amenințări la adresa Finlandei.


+++

Președintele rus Vladimir Putin le-a cerut vineri militarilor ucraineni să preia puterea și să-l înlăture pe președintele Volodimir Zelenski. El i-a calificat pe Zelenski și pe miniștrii de la Kiev drept o „clică de toxicomani și neonaziști”, care a luat ostatic poporul ucrainean.

+++

Papa Francisc s-a dus la misiunea rusă pe lângă Vatican pentru a discuta despre invadarea Ucrainei.

+++

Rusia este gata să trimită o delegație în capitala belarusă Minsk pentru a negocia cu Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Și Ministerul de externe chinez a anunțat că Vladimir Putin i-a spus vineri omologului Xi că Rusia este dispusă să desfășoare convorbiri la nivel înalt cu Ucraina.

Reașezarea la masa negocierilor e cerută și de președintele Volodimir Zelenski.

+++

Agenția Navală din Republica Moldova a anunțat vineri că nava Millenial Spirit sub pavilionul R. Moldova a fost lovită de un obuz în apele neutre din Marea Neagră, informează MOLDPRES.

La bordul navei a izbucnit un incendiu, iar echipajul navei a reușit să părăsească vasul. 

+++

China refuză în continuare să condamne Rusia, ministerul chinez de externe refuzând să numească acțiunea Rusiei împotriva Ucrainei o „invazie”. La o conferință de presă la Beijing, purtătorul de cuvânt Wang Wenbin a reiterat poziția Chinei conform căreia, deși respectă integritatea teritorială a tuturor țărilor, a înțeles și „preocupările legitime ale Rusiei cu privire la problemele de securitate”.

+++

Cel puțin 25 de civili au fost uciși și 102 răniți în raidurile aeriene din Ucraina, potrivit Oficiului ONU pentru drepturile omului. Purtătoarea de cuvânt spune că cel mai probabil cifra e subestimată.

 


+++

 

Din biroul său de la Kiev, purtând haine militare, Volodimir Zelenski i-a acuzat pe liderii europeni că nu au luat măsuri suficiente pentru a încetini avansul Rusiei.

Zelenski a adăugat că nu este prea târziu pentru a opri „agresiunea” rusă, dacă liderii europeni acționează rapid. El le-a cerut cetățenilor din întreaga UE să protesteze și să-și forțeze guvernele să ia măsuri mai ferme.
+++

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat vineri că Moscova este dispusă să discute cu Kievul, însă numai după ce armata ucraineană va depune armele, transmit Reuters și AFP, preluate de Agerpres.

„Suntem pregătiți pentru negocieri, în orice moment, de îndată ce forțele armate ucrainene vor asculta apelul nostru și vor depune armele”, a declarat Lavrov într-o conferință de presă.

+++

Finala Ligii Campionilor la fotbal din luna mai nu va mai avea loc la Sankt Petersburg, fiind mutată la Paris, pe fondul conflictului din Ucraina.

+++

Rușii au pătruns în cartierul Obolon, din nordul Kievului, a anunțat pe Facebook Ministerul apărării.

Imagini postate pe rețelele de socializare arată tancuri pe străzile din Obolon.

 


Conform Statului Major al Armatei, trupele ruse avansează spre Kiev din mai multe direcții.

Un consilier prezidențial ucrainean spune că Rusia urmărește să ocupe Kievul și să îl ucidă pe președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters. Președintele se află la Kiev. 

 


 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat vineri că armata rusă vizează zone civile, în timp ce rușii susțin contrariul.

El a declarat că agresiunea Rusiei arată că sancțiunile impuse Moscovei de Occident nu sunt suficiente și și-a exprimat regretul că lumea continuă să observe de la distanță ce se întâmplă în Ucraina.

+++

Ministerul rus al apărării a confirmat faptul că forțele ruse au capturat Insula Șerpilor din Marea Neagră, aflată la 45 de km de țărmul românesc. Ministerul susține că 82 soldați ucraineni aflați pe insulă s-au predat, în timp ce Serviciul ucrainean de frontieră spune că 13 grăniceri de pe Insula Șerpilor au fost uciși cu focuri trase de pe o navă de război rusească.

Pe rețelele sociale circulă o înregistrare audio cu ceea ce par a fi ultimele cuvinte ale soldaților ucraineni, somați de o navă rusească să se predea, relatează CNN.


+++

Facilitățile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl au fost capturate joi de forțele rusești.

Un purtător de cuvânt al Ministerului rus al apărării, citat de Reuters, a anunțat că Rusia va trimite parașutiști pentru a ajuta la asigurarea pazei centralei nucleare închise de la Cernobîl.

+++


Președintele Zelenski a semnat joi ordinul de mobilizare generală valabil pentru 90 de zile care prevede convocarea incorporabililor și a rezerviștilor. Bărbații cu vârste între 18 și 60 de ani nu au permisiunea de a părăsi țara pe timpul stării de urgență.