Numărul de dezertări rusești au crescut considerabil în ultimele luni în cadrul războiului din Ucraina, relatează Ministerul britanic al apărării, citat de La Libre Belgique.

Tribunalele ruse au judecat deja 1.053 de cazuri de dezertare în acest an, adică mai mult decât pe tot anul 2022, potrivit jurnaliștilor ruși independenți care au anchetat acest fenomen. "Armata rusă impune cu greu disciplina în propriile rânduri de la începutul operațiunilor în Ucraina, dar aceste probleme s-au agravat probabil de la mobilizarea forțată a rezerviștilor, în octombrie 2022", explică ministerul.

Rusia ar vrea să facă din fiecare dezertor (condamnat - n. red.) un exemplu din cauza "fervorii patriotice" care domnește în majoritatea forțelor armate, or, arhivele arată că majoritatea dezertorilor sunt condamnați la pedepse cu suspendare, pentru a se putea întoarce pe front.

Ministerul britanic al apărarii publică zilnic, de la începutul invaziei ruse, informații despre derularea războiului, bazate pe serviciile sale de informații. Moscova acuză Londra că duce o campanie de dezinformare.

Sursa: RADOR