Armata SUA și-a recunoscut responsabilitatea pentru moartea a 23 de civili în 2020, potrivit unui raport al Pentagonului publicat miercuri, ale cărui estimări sunt însă inferioare celor ale organizațiilor neguvernamentale.

"Ministerul Apărării estimează că 23 de civili au fost uciși, iar alți 10 răniți în 2020 în operațiunile militare americane", menționează acest raport anual, cerut de Congres din 2018 și din care o parte este secretizat, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Documentul consemnează cele mai multe victime în Afganistan, unde Pentagonul își recunoaște responsabilitatea pentru 20 de decese.

Conform părții făcute publice a raportului, un civil a fost ucis în Somalia în februarie 2020, iar un altul în Irak în martie. Dar textul nu oferă date precise despre a 23-a victimă, de unde provine ea și nici data producerii incidentului.

Pentagonul și-a reevaluat de asemenea calculele din 2017 până în 2019, recunoscând 65 de morți și 22 de răniți în plus, majoritatea din Siria și Yemen.

Documentul precizează că, deși Congresul a atribuit Pentagonului un buget de 3 milioane de dolari în 2020 pentru plata unor recompense financiare familiilor victimelor civile, niciuna dintre aceste despăgubiri - numite "ex-gratia" - nu a fost plătită.

Organizațiile neguvernamentale publică regulat bilanțuri ale victimelor în urma loviturilor americane în teatrele de război și care sunt mult superioare cifrelor Pentagonului.

Airwars, o organizație care înregistrează victimele civile în urma bombardamentelor aeriene în lume, subliniază că cele mai prudente estimări consemnează 102 civili uciși în operațiunile americane în lumea întreagă, de cinci ori mai mult decât recunoaște Pentagonul.

Misiunea ONU de asistență în Afganistan (Unama) a numărat 89 de morți și 31 de răniți ca rezultat al operațiunilor forțelor coaliției conduse de SUA, subliniază Airwars. În Somalia, unde Pentagonul nu recunoaște decât un civil ucis, Airwars și alte organizații neguvernamentale evaluează bilanțul la 7 morți, iar în Siria și în Irak - la 6 decese, potrivit surselor locale.

Uniunea americană pentru libertăți civile (ACLU) consideră că "anchetele Ministerului Apărării și recunoașterea responsabilității sale în moartea civililor rămân cu totul insuficiente".

"Frapează faptul că, în 2020, Ministerul Apărării nu a propus sau achitat nicio despăgubire familiilor civililor respectivi, chiar dacă au fost deblocate fonduri în acest sens de către Congres", declară Hina Shamsi, o responsabilă a ACLU.