Armata turcă a dezmințit categoric, joi, orice intenție a sa de lovitură de stat pentru înlăturarea de la putere a președintelui Recep Tayyip Erdogan, scrie AFP, preluată de lorientlejour.com.

Reacția armatei turce vine după ce Newsweek a publicat un articol al cercetătorului american și fost responsabil al Departamentului al Apărării Michael Rubin intitulat ''Va avea loc o lovitură de stat împotriva lui Erdogan în Turcia?”.

”Disciplina, supunerea necondiționată și o singură linie de comandament stau la baza forțelor armate turce'', a afirmat Statul Major al armatei într-o declarație foarte neobișnuită, publicată pe site-ul său de internet.

''Nu se poate vorbi despre o acțiune ilegală, care să fie în afara structurii de comandament sau care să o compromită'', se subliniază în declarația Statului Major.

Armata nu a precizat la ce informații de presă face referire, dar a promis demersuri judiciare împotriva oricăror informații ''nefondate''.

Ce spune autorul articolului din Newsweek 

Michael Rubin scrie că situația din Turcia este rea și se va înrăutăți și mai mult, și nu doar din cauza deteriorării securității după un val de atacuri teroriste. Cercetătorul atrage atenția și asupra declinului lirei turcește cu impact asupra puterii de cumpărare, a datoriei private scăpate de sub control și problemelor cu care se confruntă mai nou turismul.

Turcia are probleme mari și cu fenomenul corupției, în timp ce președintele Erdogan își bagă la închisoare oponenții, preia controlul asupra publicațiilor critice, amenință cu dizolvarea Curții Constituționale și construiește palate uriașe.

Comportamentul său creează îngrijorare inclusiv printre membrii partidului său, care șușotesc despre ”paranoia în creștere” a liderului de la Ankara.

Autorul apreciază că, în cazul unei lovituri de stat, favoriții în cursa pentru Casa Albă nu vor condamna inițiativa, și vor colabora cu noul regim. De asemenea, el susține că prietenii lui Erdogan, din interior și din exterior, îl vor lăsa singur în cazul în care va pierde puterea. 

Armata turcă: trei lovituri de stat și un regim înlăturat

Armata turcă, a doua ca mărime, după cea a SUA, din cadrul NATO, are la activ trei lovituri de stat: în 1960, 1971 și 1980. În 1997, a înlăturat de la putere un guvern proislamist condus de Necmettin Erbakan, mentorul politic al actualului președinte turc.

Armata este considerată drept o forță majoră în politica turcă, fiind capabilă să înlăture de la putere guverne care, în opinia sa, subminează principiile laice ale republicii moderne înființate de Mustafa Kemal Ataturk.

Erdogan, aflat la putere din 2003, mai întâi ca premier și apoi ca președinte, a redus influența generalilor printr-o serie de reforme juridice pe fondul ambițiilor Ankarei de a adera la Uniunea Europeană.

În aceste zile, președintele turc se află în vizită în SUA, în contextul unei răciri a relațiilor dintre cei doi aliați, în special ca urmare a dosarului sirian și a atacurilor autorităților turce la adresa libertății presei.