Forțele Navale ale Ucrainei au raportat, luni, că Flota Rusiei menține 17 nave în Marea Neagră, inclusiv șase transportoare înarmate cu 30 rachete de tip Kalibr, conform portalului Ukrinform.

Potrivit raportului, inamicul continuă să controleze comunicațiile maritime în Marea Azov, menținând două nave în serviciu de luptă.

Între timp, nouă nave inamice, inclusiv cinci purtătoare de rachete, au fost desfășurate în Marea Mediterană, unde rușii au 72 de rachete Kalibr gata de utilizare.

În ultimele 24 de ore, în interesul Federației Ruse, prin strâmtoarea Kerci-Ienikal au trecut 40 de nave care se îndreptau spre Marea Azov, dintre care cinci se deplasau dinspre strâmtoarea Bosfor. 23 de nave s-au deplasat spre Marea Negră, șase dintre acestea continuând să se îndrepte spre strâmtoarea Bosfor.

Forțele Navale ale Ucrainei menționează că Rusia continuă să încalce Convenția internațională din 1974 pentru siguranța vieții pe mare (SOLAS) prin dezactivarea sistemelor de identificare automată de pe navele civile din Marea Azov. Ukrinform notează că rușii au folosit aproximativ jumătate din stocul de 36 de rachete Kalibr în timpul atacului lansat asupra Ucrainei pe 14 ianuarie.

sursa: RADOR