În pragul noii dezbateri parlamentare în vederea unui al șaselea decret pentru trimiterea de arme către Ucraina, Observatorul Mil€x a făcut o estimare a costului sistemelor de armament trimise până acum de Italia, potrivit ilfattoquotidiano.it.

Marți și miercuri, problema va fi discutată la Ministerul de Interne de la Roma, urmând a fi supusă votului deputaților și moțiunii depuse de Mișcarea 5 Stele (M5S).

Proiectul nu cere oprirea transportului de arme către Kiev, ci mai degrabă obligă Guvernul "să precizeze în prealabil Camerelor direcția politică ce trebuie luată cu ocazia forurilor internaționale referitoare la conflictul Rusia-Ucraina, inclusiv cea referitoare la posibila trimitere de provizii militare"; în plus, solicită Executivului să joace un "rol principal" într-o "nouă fază de eforturi diplomatice".

Angajamente pe care Guvernul le-ar putea accepta și pe care nici Partidul Democrat nu ar avea dificultăți să le aprobe. Succesul lui Conte ar consta în a-i determina pe deputați să voteze propriul document al PD, care de fapt pregătește propria moțiune.

Costul real al cheltuielilor în Italia, ca și în toate țările UE, urmează să fie calculat în funcție de European Peace Facility, instrument de acoperire ales de Consiliul European, având în vedere că "fondurile militare sunt excluse din competențele specifice Uniunii, conform tratatelor fondatoare". Contribuția pentru fiecare țară, conform Mil€x, este stabilită "pe baza venitului național brut" și "cota anuală de contribuție a Italiei este, prin urmare, de aproximativ 12,5%".

"Modalitatea de alocare a fondurilor pentru acoperirea transporturilor de arme rămâne definită pe baza contravalorii armamentului conform mecanismelor de funcționare deja stabilite.

Astfel, fiecare țară poate solicita rambursări EPF în funcție de ceea ce declară că a trimis Ucrainei: totuși, întrucât contravaloarea materialelor militare expediate este mult mai mare decât fondul comun deja decis, acoperirea nu va putea fi integrală. În acest moment, mai ales în urma presiunii puternice din partea Poloniei, care se află în fruntea listei susținătorilor militari ai Ucrainei, ne îndreptăm către o acoperire de aproximativ 50%".

Observatorul privind cheltuielile militare italiene calculează povara efectivă asupra bugetului italian: "Pornind de la cifra unică făcută publică de Ministerul Apărării, Italia ar trebui să primească o rambursare de 75 de milioane din cele 150 de milioane cheltuite, față de "Cota EPF" de aproximativ 387 de milioane de euro.

Adică un total pentru bugetul public care depășește cu mult cele 450 de milioane de cheltuieli". Ca să nu mai vorbim că "o eventuală creștere a 'contravalorii declarate' de Italia (presupunând că cifra furnizată de Guerini acum câteva luni este doar o estimare de bază minimă, depășită de expedierile ulterioare) nu ar îmbunătăți impactul financiar, dimpotrivă l-ar înrăutăți din diferite motive".

"Pe de o parte – scrie Observatorul – pentru că raportarea "valorilor stocurilor" crescute pentru a obține mai multe rambursări de către unele țări UE creează deja tensiune între aliați, fără a uita că EPF – așa cum s-a văzut – nu este încă de pe acum în măsură să acopere pe deplin cererile: dacă Italia ar cere o rambursare mai mare, cota neacoperită ar depăși, prin urmare, cele 75 de milioane estimate în prezent.

Pe de altă parte, intensificarea cererilor din partea statelor membre ar putea conduce la decizii de rotunjire a totalului Fondului, la care Italia, după cum s-a menționat, contribuie cu 12,5%, de fapt crescând și nu scăzând decalajul între ce alocă și ce primește".

Cifra, în orice caz, este doar o estimare dedusă din cifrele disponibile până acum, pe baza căreia se va lua o decizie, "care ar putea fi stabilită și clarificată în contextul deciziilor privind Legea Bugetară aflate în discuție, estimarea totală a costului pentru Italia privind sprijinul militar pentru Ucraina ar trebui să poată fi modificată semnificativ, în creștere".

sursa: RADOR