Liderul opoziției, Nikol Pashinian, a fost ales marți premier de către Parlamentul Armeniei. Transferul de putere după săptămâni de proteste pune capăt crizei politice, dar incertitudinile persistă în fosta republică sovietică din Caucazul de Sud.

Fost jurnalist, deputatul Nikol Pashinian a fost singurul candidat pentru funcția de premier. 

Acesta este al doilea vot în Parlament, după ce pe 1 mai Partidul Republican - aflat la putere -  a votat împotriva numirii lui Pashinian. Acum, majoritatea parlamentară i-a oferit sprijinul liderului opoziției, motivând nevoia de stabilitate a țării.  

Votul din Parlament vine după săptămâni de proteste în fruntea cărora s-a aflat Pashinian, proteste ce l-au determinat pe Serzh Sarksian să renunțe luna trecută la conducerea Guvernului. 

Potrivit Deutsche Welle, analiștii apreciază că fostul editor ar putea cere alegeri anticipate în încercarea de a valorifica protestele din stradă în voturi. Înainte de vot, Pashinian le-a spus parlamentarilor că va încerca să readucă țara la normalitate, dar misiunea lui se anunță complicată în condițiile în care Partidul Republican continuă să aibă majoritate.

Vagram Bagdasarian, liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Republican, a declarat că formațiunea nu și-a schimbat poziția față de Nikol Pashinyan.

Protestele au izbucnit la începutul lunii aprilie după ce fostul președinte Serzh Sargsian (2008-2018) a preluat funcția de premier. Armenii sunt nemulțumiți de faptul că Partidul Republican nu a luat suficiente măsuri împotriva corupției și eradicării sărăciei.