Armistițiul din Gaza nu avea cum să nu se încheie

Israelul și Hamas nu sunt dispuși să-și tolereze existența unul altuia, constată „The Atlantic” (SUA) sub semnătura lui Yair Rosenberg.
În ianuarie, când Israel și Hamas au convenit în sfârșit asupra unui armistițiu, mulți observatori neinițiați au considerat că era meritul angajamentului pentru pace al lui Donald Trump. Spre deosebire de Joe Biden, susține această variantă, noul președinte american e dispus să preseze Israelul pentru a obține liniște în Gaza și mai apoi respectarea acordului.
Aceste opinii au interpretat complet greșit situația. Trump era interesat să oprească războiul mai puțin decât să fie în măsură să afirme că a salvat niște ostatici până la momentul învestirii. Hamas era dispusă să-i elibereze pe acei ostatici în schimbul a sute de deținuți palestinieni, dar nicidecum să lase permanent armele din mână. În ce-l privește, Israelul dorea să-și salveze cât mai mulți oameni cu putință din Gaza și să-i intre în grații lui Trump astfel încât mai târziu să beneficieze de mari concesii din partea lui.
Două luni mai târziu, această coincidență a intereselor s-a destrămat, și o dată cu ea și armistițiul. Acordul era oricum la reanimare de săptămâni bune, dat fiind că ostatici n-au mai ieșit din Gaza și ajutoare umanitare n-au mai intrat. Fiindcă nu mai era dispus să-i acorde Hamasului un respiro fără a primi nimic în schimb, Israelul a lansat noaptea trecută lovituri masive pe tot cuprinsul Fâșiei, ucigând, afirmă presa [citând propaganda Hamas, fiindcă alte surse în teren nu există - n.trad.], sute de oameni, inclusiv civili și comandanți de seamă ai Hamas. Administrația Trump a susținut măsura - purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, Brian Hughes, i-a declarat presei: „Hamas ar fi putut să elibereze niște ostatici pentru a prelungi armistițiul, dar a optat în schimb pentru refuz și război”. Și mai mult război nu-și dorește nici populația din Gaza, nici cea din Israel.
Dar locuitorii Gazei nu au posibilitatea de a controla ori ține în frâu Hamasul, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu nu e receptiv la preferințele publicului israelian. Sondajele au demonstrat cu consecvență că o majoritate a israelienilor dorește persistența armistițiului, chiar dacă acesta implică eliberarea din închisorile israeliene a unora dintre cei mai cumpliți teroriști condamnați și încheierea războiului mai înainte ca Hamas să fi fost eradicată. „Presiunea militară îi pune în pericol pe ostatici, pe când un acord îi aduce acasă”, a declarat Yarden Bibas, un ostatic eliberat căruia Hamas i-a ucis soția și cei doi copii. Opinia lui e împărtășită și de alți foști ostatici, care au promis că vor continua să lupte pentru salvarea celorlalți captivi.
Dar Netanyahu nu pleacă urechea la aceste voci. Coaliția lui se sprijină pe o minoritate israeliană care consideră că prima prioritate e lichidarea Hamasului și abia a doua recuperarea ostaticilor, pe lângă faptul că membrii ei de extrema dreaptă speră că vor însămânța Gaza cu colonii israeliene. În lipsa oricărei presiuni autentice din partea lui Trump, Netanyahu nu are cum să nu-i dea curs voinței bazei sale de putere. Și oricum, departe de a fi ținut în frâu Israelul, Trump a vehiculat ideea strămutării populației din Gaza, a abolit sancțiunile lui Biden contra coloniștilor israelieni violenți și a sancționat Curtea Penală Internațională pentru inculparea conducerii Israelului. Similar, și patronii Hamasului din Qatar pare că fie nu sunt dispuși, fie nu pot să determine gruparea să adopte o poziție mai puțin intransigentă.
Dar, lăsând deoparte interesele și intențiile Hamasului, lui Netanyahu și lui Trump, armistițiul din Gaza nu avea cum să țină dintr-un motiv mai important, fundamental: nici una dintre părți nu e dispusă să tolereze perpetuarea existenței celeilalte. Hamas a jurat să nimicească Israelul. Această grupare teroristă jefuiește de decenii întregi Fâșia Gaza și îi sacrifică populația pentru a purta un război mesianic nesfârșit pentru lichidarea statului evreiesc. Înainte de 7 octombrie, israelienii considerau nerealistă această aspirație și se simțeau protejați în spatele gardului lor de frontieră dotat cu tehnologie de vârf. După 7 octombrie s-au răzgândit.
Din perspectiva Hamasului războiul nu se va încheia până când Israelul nu va fi dispărut de pe hartă. Din perspectiva Israelului războiului nu se poate încheia cât timp Hamas mai există. Ceea ce înseamnă că, deși un nou armistițiu s-ar mai putea conveni în următoarele zile ori săptămâni, războiul va continua.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii