O consecință mai puțin mediatizată a crizei geopolitice din 2015 a fost creșterea în popularitate a unităților paramilitare din Europa Centrală și de Est, scrie New Eastern Europe.

Fenomenul se observă în special în țările afectate de violențele din Ucraina sau de afluxul de refugiați.

În pofida specificului local, aceste grupări funcționează în paralel cu forțele armate guvernamentale și prezintă caracteristici specifice unităților paramilitare, precum instruire militară, uniforme, și, în unele cazuri, acces la arme, scrie publicația New Eastern Europe.

În statele baltice și în Polonia, această evoluție este în mare parte rezultatul temerilor reînnoite privind expansionismul rus.

Îngrijorate de întărirea prezenței militare în enclava rusă Kaliningrad, având importante comunități ruse (cum e cazul Estoniei și al Letoniei) și precaute în mod tradițional când vine vorba de puternicul vecin de la Răsărit, aceste țări privesc cu neliniște la "propaganda Rusiei” și sunt preocupate "de o potențială repetare a scenariului Donbas", spune Ilvija Brugge, cercetător la Institutul pentru Afaceri Internaționale din Letonia, potrivit publicației citate.

Urmare a mediului de securitate volatil, aceste unități voluntare de apărare au fost considerate de guverne drept "o contribuție valoroasă" în ceea ce privește apărarea națională, este de părere Martin Hurt, directorul adjunct al Centrului Internațional de Apărare și Securitate din Tallinn, Estonia.

Lista grupărilor paramilitare:

Lituania:Lietuvos Šaulių Sąjunga (Uniunea Carabinierilor din Lituania) are în jur de 8.000 de membri față de 6.000 în urmă cu doi ani.

Letonia: Cercetătorul Ilvija Bruge susține că și popularitatea Zemessardze (Garda Națională Letonă) a crescut.

Estonia:Numărul membrilor Kaitseliit (Liga apărării din Estonia) a crescut cu 10 procente, ajungând la 15.577 și eclipsând armata estonă, care are 6.000 de militari.

Polonia: Și în această țară numărul membrilor unităților de voluntari a crescut. Potrivit estimărilor New Eastern Europe, circa 10.000 de persoane sunt înrolate în astfel de grupări.

Slovacia: Slovenskí Branci (Recruții slovaci) și Vzdor Kysuce.

Cehia: Českoslovenštívojáci v záloz (Soldații rezerviști din Cehoslovacia).

Ungaria: Magyar Nemzeti Arcvonal (Frontul Național Ungar) și Magyar Önvédelmi Mozgalom (Mișcarea ungară de autoapărare).

Membrii unităților paramilitare din statele baltice sunt adesea antrenați de militari și intră în responsabilitatea Ministerului Apărării. Aceste unități suplimentează capacitățile armatei și se angajează să respecte ordinea constituțională și codurile de conduită ale forțelor armate.

Alta e situația în Ungaria, Cehia sau Slovacia, unde, în cele mai multe cazuri, aceste grupări sunt formate din simpatizanți ai extremei drepte și cu vederi naționaliste și anti-establishment.

Aceste grupuri consideră că țările lor sunt conduse de guverne slabe care au trădat interesele naționale, situându-se de partea NATO și a forțelor imperialiste ce se opun Rusiei. Totodată, ei acuză guvernele că permit intrarea ilegală a imigranților, văzută de ei drept o invazie islamică.