Jihadiștii Statului Islamic au revendicat atacul armat prin care 39 de persoane au fost ucise și 69 au fost rănite în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un club celebru de noapte din Istanbul.

UPDATE 02.01

„În continuarea operațiunilor binecuvântate pe care luptătorii Statului Islamic le-au condus împotriva apărătorilor crucii din Turcia, un soldat eroic al califatului a lovit unul dintre cele mai faimoase cluburi de noapte, unde creștinii petrec această sărbătoare apostată”, se arată într-un comunicat al ISIS.

The Guardian scrie că autoritățile turce au descoperit mai multe similarități între atentatul de la aeroportul internațional Ataturk și atacul armat de la clubul Reina. De asemenea, anchetatorii încearcă să investigheze dacă este vorba chiar de aceeași celulă teroristă a ISIS.

Până acum, autoritățile turce au evitat să avanseze o potențială identitate a atacatorului sau a organizației din care acesta face parte.

++++ 

Ministerul Afacerilor Externe precizează că, până la acest moment, nu există persoane de cetățenie română printre victimele identificate în urma incidentului din clubul Renia din Istanbul.

++++

Consulatul General al României la Istanbul are în atenție incidentul produs în metropola turcă.

”Oficiul consular român a întreprins în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile abilitate și spitalele din Istanbul pentru a verifica dacă printre victimele incidentului se află cetățeni români”, potrivit unui comunicat MAE.

Consulatul General al României la Istanbul  monitorizează evoluția situației și este pregătită să acorde asistență consulară, dacă situația o va impune. 

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon ale Consulatului General al României la Istanbul (0090) 212 3583541, (0090) 90 212 3580516,  (0090) +90 212 3583537, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

+++

Ultimul bilanț al atacului armat comis în noaptea de Revelion într-un club din Istanbul în care se aflau câteva sute de oameni a ajuns la 39 de morți, dintre care 16 străini, și 69 de răniți, potrivit ministrului turc de Interne, Suleyman Soylu. 

Ministrul a precizat, duminică dimineața, că autorul atacului este căutat încă. 

*** Știrea inițială

Atacatorul a împușcat un ofițer de poliție și un civil înainte de a intra în Reina, un club din cartierul Ortakoy din Istanbul și a deschide focul în clădire, a declarat guvernatorul orașului, Vasin Sahin, referindu-se la atacul armat ca fiind unul terorist, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Potrivit canalului NTV, citat de AFP, mai multe persoane s-au aruncat în Bosfor pentru a scăpa de gloanțele trase de un agresor deghizat în Moș Crăciun. 


Martorii au povestit că au auzit atacatorii strigând ceva în arabă, potrivit agenției de presă Dogan, care precizează că între 700 și 800 de persoane erau în clubul de noapte la momentul atacului. 

Atacul a avut loc în jurul orei 1:30, ora locală.

Momentan, atacatorul nu a fost identificat și nu se știe ce s-a întâmplat cu el. Este posibil ca atacul să fi fost comis de două persoane.

Reina, situat foarte aproape de Podul Bosfor, este un club exclusivist, popular inclusiv printre turiștii străini și frecventat de celebrități. La câțiva metri de club se află o secție de poliție.

Autoritățile din Istanbul erau în stare de alertă, cu circa 17.000 de polițiști la datorie, urmare a atacurilor teroriste din ultimele luni, multe revendicate de militanții kurzi sau de ISIS, relatează BBC.

Atacul are loc la mai puțin de două săptămâni, după ce ambasadorul rus în Turcia, Andrei Karlov, a fost ucis de un polițistul turc Mevlut Mert Altintas, în timp ce susținea un discurs la o expoziție foto din capitala Ankara. Polițistul a strigat, după ce l-a împușcat pe ambasadorul rus: "Noi murim în Alep, tu mori aici", "Nu uitați de Alep, nu uitați de Siria".

Atacuri în Turcia, în 2016:

10 decembrie: Un dublu atentat cu bombă s-a soldat cu cel puțin 29 de morți, majoritatea polițiști, și 166 de răniți. O grupare kurdă a revendicat dublul atac din apropiere de Vodafone Arena. 

20 august: Atac cu bombă la o nuntă în Gaziantep: 30 de persoane ucise. Autoritățile au anunțat că suspectează implicarea ISIS. 

30 iulie: 35 de militanți kurzi au încercat să pătrundă într-o bază militară, dar au fost uciți de militarii turci. 

28 iunie: Trei bărbați au deschis focul, după care s-au aruncat in aer pe Aeroportul Ataturk, din Istanbul, ucigând 41 de persoane. ISIS s-ar fi aflat în spatele atacului.

13 martie: 37 de persoane au murit în urma unui atentat cu mașină capcană comis de militanți kurzi la Ankara.

17 februarie: 28 de persoane au murit într-un atac asupra unui convoi militar în capitala turcă.