Cel puțin trei oameni au murit și alți 13 au fost răniți într-un atac armat în apropierea târgului de Crăciun din Strasbourg, potrivit oficialilor francezi. Atacatorul a fost identificat de poliție, dar este încă în libertate.

UPDATE

350 de forțe de ordine îl caută pe suspect, atât în Franța, cât și în Germania. 

O operațiune a poliției franceze era în desfășurare miercuri dimineață în zona catedralei din Strasbourg.

Potrivit informațiilor Spiegel și DPA, tânărul a fost în arest pentru furt în Germania și condamnat de tribunalul din Singen. După condamnare a fost trimis în Franța. 

+++

Într-o conferință de presă susținută la Strasbourg, după întâlniri cu forțele de ordine, ministrul francez de interne Christophe Castaner a spus că trei oameni au murit în urma atacului. 

Atacatorul a fost interceptat de forțele de ordine de două ori cu schimburi de focuri, dar rămâne în libertate, a precizat Castaner.

Ministrul de interne a spus că Franța va crește nivelul de alertă și va trimite forțe suplimentare spre Strasbourg. De asemenea, va fi intesificată securitatea la toate târgurile de Crăciun din țară.

++++++++++++

Eurodeputatul Siegfried Mureșan scrie pe Facebook că la 1:30 ora locală (02:30 ora României) se pregătește evacuarea Parlamentului European. Parlamentul a stat închis între orele 21 și 1:30, adaugă europarlamentarul.

Președintele PE, Antonio Tajani, a spus în plenul Parlamentului European că centrul orașului Strasbourg nu este sigur, iar poliția va escorta mașinile eurodeputaților la ieșirea din Parlament. Tajani le-a oferit deputaților călătorii cu taxiul, spre revolta celor prezenți în hemiciclu, care au cerut tratament egal pentru angajații PE și jurnaliști.

Primarul orașului Strasbourg a anunțat că va închide miercuri târgul de Crăciun, care atrage anual mii de turiști din toată lumea, iar alte evenimente culturale programate în oraș vor fi anulate.

++++++++++++++++++

Postul de televiziune Alsace 20 spune că sunt cel puțin patru morți în urma atacului armat. 

Presa franceză a început să difuzeze portretul robot al suspectului.


UPDATE Consulatul General al României la Strasbourg are în atenție incidentul petrecut în Piața Kleber din Strasbourg și a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la cetățenia și identitatea persoanelor afectate, informează MAE printr-un comunicat de presă.

"Până în acest moment, nu sunt confirmate victime de cetățenie română și nu au fost înregistrate solicitări de asistență consulară la nivelul oficiului consular", mai precizeză Ministerul.

+++

Președintele ALDE, Guy Verhofstadt a transmis pe Twitter: "Gândurile mele se îndreaptă către toate victimele teribilului atac din Strasbourg".


 

UPDATE Suspectul are 29 de ani și se numește Cherif C., informează France24News. Marți dimineață, suspectul a reușit să fugă, înainte de o percheziție realizată de jandarmi în locuința sa din cartierul Neudorf, iar în locuința acestuia au fost descoperite grenade, conform BFMTV. 

 

UPDATE Un bilanț provizoriu al prefecturii locale arată că două persoane sunt decedate, șapte sunt grav rănite și patru rănite ușor. De asemenea, secția antiterorism a Parchetului din Paris s-a autosesizat și a deschis o anchetă în acest caz.


UPDATE Ministrul de Interne confirmă că sunt doi morți, în timp ce autoritățile tratează atacul ca fiind unul terorist. Forțele anti-tero susțin că au reușit să-l rănească pe atacator, spune Telegraph.co.uk.

Francetvinfo spune că două persoane au fost ucise, 11 sunt rănite, dintre care două se află în stare critică. Atacatorul a reușit să fugă. Poliția l-a identificat și a pornit în căutarea lui, ministrul de Interne afirmând că acesta are antecedente, notează presa internațională.

+++

UPDATE Președintele Emmanuel Macron l-a trimis pe ministrul de Interne Christophe Castaner la Strasbourg, anunță Palatul Elysee.

UPDATE Numărul persoanelor rănite a ajuns la nouă.

UPDATE Un doctor român din Strasbourg, contactat de HotNews.ro, spune că spitalele au primit „planul alb”, ceea ce înseamă că doctorii disponibili trebuie să se prezinte imediat la serviciu, iar cei care nu se află în zonă să fie în stare de alertă, informație confirmată și de Le Figaro.

UPDATE Televiziunile franceze spun că numărul răniților a urcat la șase, iar atacatorul este încă în libertate.

Un comerciant din zonă a declarat pentru postul local de televiziune BFM TV că "au fost focuri de armă, iar oamenii fugeau peste tot", iar totul a durat aproximativ 10 minute.


UPDATE Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a scris pe contul său de Facebook: "Împușcături în centrul Strasburgului. Parlamentul European a fost închis; nu intră și nu iese nimeni.În interior continuă ședințele. Eu sunt în plen și voi vorbi imediat în dezbaterea despre buget".

Și europarlamentarul român Cristian Preda susține că este blocat în sediul Parlamentului European în urma evenimentului.


UPDATE The Guardian, citând surse din cadrul echipajelor de prim-ajutor, informează că o persoană a fost ucisă în atac, iar alte trei sunt rănite.


Forțele de ordine au evacuat zona, iar circulația tramvaielor din zonă a fost oprită, mai spune sursa citată. 


Ministrul de Interne francez confirmă că este "un incident serios de securitate" și a făcut apel către oameni să rămână în case.

"Focuri de armă în centrul orașului Strasbourg", a scris și municipalitatea pe Twitter.

Zona în care s-a petrecut incidentul atrage anual milioane de turiști din întreaga lume.