Kievul a fost lovit luni dimineața de drone kamikaze. Au fost atacuri la distanță foarte mică de Ambasada României.

UPDATE

Aflat la reuniunea Consiliului UE de la Luxemburg, ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că unele atacuri au avut loc la un 1-1,5 kilometri de Ambasada României de la Kiev: ”În această dimineață am fost în strânsă legătură cu Ambasada României la Kiev, unele atacuri au fost la o distanță apropiată de 1 - 1,5 kilometri de sediul Ambasadei noastre, tot personalul este în regulă”.

”Aceste lovituri reprezintă încălcări flagrante ale dreptului internațional umanitar, care interzice cu strictețe orice atac împotriva țintelor civile și împotriva civililor”, a declarat el.

++++

Centrul capitalei ucrainene a fost din nou zguduit de explozii luni dimineață. Șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, Andrii Yermak, a scris pe Telegram că e vorba de așa-numitele drone kamikaze. Cel puțin patru explozii s-au produs în centrul orașului.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, i-a sfătuit pe oameni să se ducă în adăposturi. Mai multe case au fost avariate, iar într-o clădire de birouri a izbucnit un incendiu. 

Potrivit unor rapoarte neconfirmate, cel puțin o dronă a fost interceptată, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung. Primarul Klitschko a distribuit imagini cu epava unei drone Shahed de proveniență iraniană.

Ministerul apărării a anunțat că „în ultimele 13 ore, Armata Ucrainei a doborât 37 de drone iraniene Shahed-136 și 3 rachete de croazieră lansate de teroriștii ruși”.

Mai multe drone au lovit și un depozit de produse farmaceutice din Mikolaiv, a anunțat administrația militară regională, relatează NextaTV.

O dronă avea inscripționată expresia ”pentru Belgorod”, relatează CNN, referire la exploziile din ultimele săptămâni din regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina în apropierea orașului Harkiv. 

Iranul a negat din nou luni că ar fi furnizat Rusiei drone pe care să le folosească în Ucraina.

”Știrile despre faptul că Iranul ar fi furnizat drone Rusiei au conotații politice și sunt difuzate de surse occidentale. Noi nu am furnizat armament niciuneia dintre țările aflate în război", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de externe, Nasser Kanaani, potrivit Reuters.

NATO va livra Ucrainei "sute" de inhibitori pentru a dezactiva dronele fabricate de Rusia și Iran, care fac ravagii în atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice și asupra populației ucrainene, a declarat săptămâna trecută secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă după o întâlnire a miniștrilor apărării.

Pe lângă această livrare, cele paisprezece țări membre ale NATO și Finlanda, candidate la aderare, au convenit și asupra creării unui scut antirachetă pentru a proteja Europa în cazul unui atac. Un proiect condus de Germania și care include angajamentul țărilor semnatare de a cumpăra material nou de apărare care să fie integrat cu ceea ce are deja Alianța Atlantică.

În plus, Spania a anunțat că va furniza Ucrainei 4 lansatoare de rachete HAWK pentru a îmbunătăți apărarea antiaeriană a acestei țări în lupta împotriva invadatorilor ruși, a informat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, scrie COPE. Stoltenberg a spus că aliații "furnizează Ucrainei sisteme avansate, inclusiv artilerie, apărare aeriană și vehicule blindate".

++++

Acordul privind cerealele, în pericol

Pe fondul amenințărilor tot mai mari din partea Moscovei de a pune capăt acordului privind cerealele, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat importanța transportului acestor mărfuri în lupta împotriva foametei. El a anunțat că exporturile vor continua.

++++

Militari ruși în Belarus

Între timp, Belarus pregătește o unitate militară comună cu Rusia. Primii soldați ruși au ajuns deja pe teritoriul belarus. Ministerul apărării de la Minsk a precizat că în Belarus vor fi staționați circa 9.000 de militari ruși. 

Ministerul a publicat imagini cu trenuri și camioane militare, precum și cu soldați ruși întâmpinați de femei în costume populare cu pâine și sare, o tradiție a ospitalității slave, scrie La Libre Belgique.

Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a acuzat săptămâna trecută Polonia, Lituania și Ucarina că pregătesc atacuri "teroriste" și o "răscoală" în Belarus și a anunțat desfășurarea acestei grupări militare regionale. Întrebat vineri despre dimensiunile acestei noi forțe, el a arătat că armata belarusă și cele "circa 70.000 de persoane" ale sale vor fi "baza" grupării.

Belarus dă asigurări că această forță va fi doar defensivă și urmărește să securizeze frontiera.

Dar președintele ucrainean a acuzat Moscova că vrea "sa atragă Belarus în război" și a cerut G7 o misiune de observare internațională la frontiera dintre Ucraina și Belarus.

Belarusul, aliat al Rusiei, a servit deja drept arierbază pentru trupele ruse pentru ofensiva lor contra Ucrainei, dar armata belarusă nu participă până acum la lupte pe teritoriul ucrainean.

Minskul a neagat că vrea să-și trimită armata să lupte în Ucraina alături de ruși.

"Noi nu am ucis pe nimeni (în Ucraina) și nu intenționăm s-o facem. Nimeni nu ne-a cerut să participăm la aceată operațiune", a declarat vineri Aleksandr Lukașenko canalului american NBC."Participarea noastră este că noi tratăm ruși și ucraineni, noi hrănim ruși și ucraineni și, mai ales, oferim un adăpost refugiaților veniți din Ucraina", a mai asigurat el. (Sursa: RADOR)

++++

Problemele logistice ale Rusiei s-au acutizat după explozia de pe podul Kerci 

Problemele logistice cu care se confruntă forțele ruse în sudul Ucrainei s-au acutizat după avarierea la 8 octombrie a podului peste strâmtoarea Kerci, care leagă peninsula Crimeea (anexată ilegal de Moscova în 2014) de teritoriul rus, infrastructură cu rol-cheie în privința aprovizionării acestora, semnalează luni serviciile secrete britanice într-o actualizare a informațiilor despre situația de pe frontul din Ucraina, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

”În condiții de tensiune pentru prezența rusă în Herson, pe fondul deteriorării liniilor de aprovizionare prin Crimeea, linia terestră de comunicații prin regiunea Zaporojie (sud) devine din ce în ce mai importantă pentru sustenabilitatea ocupației ruse”, apreciază Ministerul britanic al apărării într-un buletin pe care îl publică cu regularitate pe Twitter.

Forțele ruse din sudul Ucrainei își intensifică, se pare, fluxul logistic de aprovizionare prin Mariupol, oraș-port la Marea Azov, în încercarea de a compensa capacitatea redusă de transport a podului, parțial avariat, se arată în actualizare.