După ce un adolescent de 18 ani a deschis focul marți într-o școală primară din Uvalde, în Texas, omorând 19 elevi și 2 adulți, presa americană cere clasei politice să acționeze, scrie Courrier International.

"Câți nevinovați mai trebuie să moară pentru ca aleșii noștri să facă ceva împotriva violenței armate?", se indignează "Austin American Statesman" într-un editorial. La fel ca foarte multe ziare americane, cotidianul texan a cerut marți seara oficialităților politice americane să acționeze, după noi tiruri ucigașe care au avut loc în cursul zilei într-o școală primară din Uvalde, în Texas.

Un adolescent de 18 ani a deschis focul omorând 19 elevi și 2 adulți, o dramă care a aruncat din nou America în coșmarul violenței armate. Este al doilea tir cel mai ucigaș într-o școală din Statele Unite, subliniază "New York Times", care amintește că în urmă cu zece ani o persoană înarmată a șocat țara ucigând 20 de copii și 6 adulți la școala primară Sandy Hook, în Newtown, în Connecticut.

"Ar fi ușor să calificăm [această nouă crimă] drept inimaginabilă. Dar să fim cinstiți, nimeni în America nu poate pretinde că este surprins când o persoană înarmată și plină de ură [...] deschide focul împotriva unor nevinovați. Asta se întâmplă cu o frecvență scandaloasă. Statul nostru [Texas] a suferit de opt ori de pe urma unor împușcături în masă începând cu 2009, cu un număr total de morți de cel puțin 101 persoane", amintește "Austin Statesman".

 "E timpul să se reactiveze interdicția federală privind armele de asalt" 

Într-un editorial vitriolant, "Houston Chronicle" îl atacă direct pe guvernatorul republican al Texasului, Greg Abbott, cunoscut pentru pozițiile sale în favoarea armelor. Liderul conservator a reacționat marți calificând uciderea drept "de neînțeles". "Texani, nu cădeți în capcană", scrie cotidianul din Houston.

"Nimeni, mai ales guvernatorul unui stat care are cele mai inepte, iresponsabile și periculoase din țară legi privind armele de foc  nu ar trebui să fie confuz sau incapabil să înțeleagă motivele acestor împușcături tragice și fără sfârșit în țara noastră".

Într-o alocuțiune solemnă marți seara, la Casa Albă, președintele democrat, Joe Biden, a îndemnat la o trezire la realitate pentru a reglementa armele de foc. "Este timpul să transformăm durerea în acțiune"  a insistat el. "Când, pentru numele lui Dumnezeu, vom înfrunta lobby-ul armelor, a subliniat democratul, declarându-se "dezgustat și obosit".

Dar într-o analiză, "Washington Post" estimează totuși că președintele american are o mare parte din răspundere în ceea ce privește eșecul clasei politice americane de a limita armele de foc în ultimele decenii.

În opinia "Dallas Morning New", "e timpul să reactivăm interdicția federală privind armele de asalt [o lege semnată de președintele democrat Bill Clinton în 1994] și care a fost lăsată prostește să expire [în 2004, sub administrația Bush]". Cotidianul texan cere de asemenea "să se limiteze încărcătoarele de mare capacitate" și să se "vegheze ca verificarea antecedentelor [...] să fie aplicată mai serios și mai unform".

În opinia ziarului, e de asemenea vremea să deschidem "o dezbatere largă privind alte măsuri posibile", pentru a lupta contra violenței armate."Trebuie să cerem aleșilor noștri să studieze, să propună și să adopte legile care au efecte. Dacă sunteți ales, e sarcina dumneavoastră. '[...] E un imperativ moral", conchide ziarul.

Sursa: RADOR