Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că mai multe rachete rusești au lovit luni dimineață la o distanță de 1-1,5 km de sediul Ambasadei României la Kiev, dar personalul este în siguranță.

"În această dimineață am ținut legătura îndeaproape cu Ambasada României la Kiev. Câteva rachete au lovit la o distanță de 1-1,5 km de sediul Ambasadei noastre, însă tot personalul este în siguranță și monitorizăm cu atenție evoluția evenimentelor. Aceste atacuri reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului international umanitar, care interzice ferm orice atac asupra țintelor civile și a civililor", a declarat Aurescu înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe de la Luxemburg.

El a condamnat din nou recenta escaladare a conflictului din Ucraina, în special prin atacurile cu rachete de lunea trecută, dar și din cursul zilei de luni, în centrul Kievului și în alte orașe din Ucraina.

"În acest context, voi menționa, de asemenea, faptul că este foarte important ca Uniunea Europeană să susțină Republica Moldova, care este unul dintre statele cele mai afectate de conflictul din Ucraina și de efectele acestui conflict. În acest context, voi sublinia necesitatea ca Uniunea Europeană să susțină Guvernul de la Chișinău, pentru a face față crizei energetice. România își aduce propria contribuție: furnizăm deja energie electrică vecinului nostru, Republica Moldova, pentru a gestiona această situație într-un mod eficient", a mai spus Aurescu.

Ministrul român a mai precizat că va saluta, în cadrul reuniunii, cel mai recent pachet de sancțiuni adoptat de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.

"Voi saluta și cea mai recentă tranșă din Facilitatea Europeană pentru Pace în susținerea Ucrainei și, de asemenea, voi saluta lansarea misiunii UE de instruire a armatei ucrainene, care reprezintă un pas important înainte în susținerea capacităților de apărare ale Ucrainei", a adăugat Bogdan Aurescu.