Aproape 4,5 milioane de locuitori au rămas fără electricitate în noaptea de joi spre vineri din cauza atacurilor forțelor ruse împotriva infrastructurii Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski denunțând o "teroare energetică".

Numai în această seară, aproximativ 4,5 milioane de consumatori au fost temporar deconectați" în Kiev și în alte zece regiuni din țară, a subliniat președintele Zelenski, relatează AFP, preluată de Agerpres.

****

Elveția respinge din nou o cerere a Germaniei vizând reluarea exporturilor de armament elvețian către Ucraina

Elveția a respins din nou cererea Germaniei vizând exportul de armament elvețian către Ucraina. Anunțul a fost făcut de guvern în cursul zilei de joi, oficialii afirmând că o asemenea decizie ar contraveni neutralității elvețiene, scrie US News&World Report.

Luna trecută, ministra germană a apărării, Christine Lambrecht, a adresat o scrisoare guvernului de la Berna, cerând permisiunea de a trimite 12.400 de piese de muniție fabricate în Elveția și destinate tancurilor antiaeriene germane de tip Gepard, un gen de muniție pe care Berlinul a trimis-o deja în Ucraina pentru a o sprijini în războiul cu Rusia.

Dar ministrul elvețian al apărării, Guy Parmelin, a dat un răspuns oarecum asemănător celui pe care guvernul elvețian l-a mai dat deja în luna iunie, cu ocazia unei cereri anterioare.

"Potrivit principiilor neutralității, Elveția nu poate aproba transferul în Ucraina al unui armament de origine elvețiană, atâta vreme cât această țară este implicată într-un conflict armat internațional”, se arată în declarația guvernului.

"Întrucât, din punct de vedere juridic, situația rămâne neschimbată, aprobarea unui transfer de armament de orgine elvețiană, pe care Germania l-ar trimite în Ucraina, rămâne încă imposibilă”, se mai spune în declarație.

Inițial, obuzele, având un calibru de 35 mm, au fost furnizate Germaniei de diverse companii elvețienee cu decenii în urmă, cu condiția ca ele să nu fie reexportate fără aprobarea elvețienilor. (Sursa: RADOR)