După ajutorul financiar oferit de China în perioada de criză, Atena speră că vizita președintelui Xi Jinping va aduce alte acorduri economice.

Grecia a așternut luni covorul roșu pentru președintele chinez, Xi Jinping, aflat într-o vizită oficială menită să stimuleze cooperarea dintre Beijing și Atena. În capitala greacă, Xi Jinping are întrevederi cu președintele Prokopis Pavlopoulos și cu premierul Kyriakos Mitsotakis.

Într-un articol publicat în cotidianul grec Kathimerini, Xi a scris că atât China, cât și Grecia ar trebui să tragă învățăminte din "înțelepciunea profundă a civilizațiilor lor antice" și să încurajeze crearea "unui nou tip de relații internaționale bazate pe respect, dreptate și cooperare reciproc avantajoasă", relatează Deutsche Welle.

Vizita vine după cea a premierului Mitsotakis în China, cu prilejul 2019 China International Import Expo, unde Grecia a fost invitată de onoare. După întrevederea cu liderul de la Beijing, Kyriakos Mitsotakis a anunțat că va efectua o nouă vizită în China în aprilie 2020.

Xi și Mitsotakis vizitează Portul Pireu, cel mai mare din Grecia, deținut de o companie de stat chinezească. E cea mai importantă investiție a Chinei în Grecia. Beijing a investit peste 800 de milioane de euro în modernizarea portului și vrea să investească alte 600 de milioane de euro. Pireu joacă un rol important în cadrul Inițiativei Belt & Road, un proiect uriaș ce are ca scop crearea de noi rute comerciale către Occident.

Relațiile comerciale dintre cele două țări sunt la un nivel ridicat, dar exporturile Greciei în China se situează la mai puțin de un miliard de euro  anual. Totodată, Grecia primește mai puțin de 1% din totalul investițiilor chineze în Europa.

În articolul său, Xi a declarat că China este dispusă să importe mai multe produse agricole grecești de calitate. Un alt mod în care chinezii pot contribui la creșterea economiei grecești este turismul. Circa 170.000 de chinezi vizitează Grecia anual.

Cu ocazia vizitei, Xi Jinping va participa la ceremonia deschiderii primei filiale a Bank of China în Grecia.

Potrivit ultimului sondaj Pew Research Center, 51% dintre greci au o părere bună despre China, în UE fiind depășiți în acest sens doar de Bulgaria - 55%.

La acest lucru a contribuit și asistența financiară acordată Greciei în ultimii ani.

Potrivit presei grecești, în cadrul vizitei președintelui Chinei urmează să fie semnate 16 acorduri privind cooperarea economică în agricultură, inovație, telecomunicații sau turism.

Există și un alt motiv pentru care chinezii sunt atrași de Grecia. Orice persoană din afara UE care investește 250.000 de euro în piața imobiliară din această țară poate obține un permis de ședere pe o perioadă de cinci ani. Peste 5.000 de chinezi au beneficiat deja de această oportunitate, iar numărul este în creștere.