Un camion a intrat în mulțimea care urmărea, joi seara, focurile de artificii la Nisa, de Ziua Națională a Franței. Șoferul camionului, un cetățean francez de origine tunisiană, a fost împușcat.

Ultimul bilanț: 84 de morți, inclusiv 10 copii, 202 de răniți, dintre care 52 se află în stare gravă, iar 25 la reanimare.

+++

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe teritoriul Regatului Spaniei că, urmare a atentatului din 15 iulie 2016, de la Nisa, ministrul spaniol de interne a anunțat decizia ca pe teritoriul Spaniei să se mențină nivelul 4 de alertă – „risc ridicat” (pe o scară de la 1 la 5), cu adoptarea de măsuri de consolidare a securității la frontierele cu Franța, pe aeroporturi și în zonele turistice. 

Această decizie a fost anunțată după ce autoritățile spaniole au convenit unanim că este necesară menținerea acestui nivel de alertă, adoptat în iunie 2015, cu mențiunea că nu există indicii de atentat iminent în Spania. De asemenea, se vor adopta măsuri de întărire a securității în infrastructurile aeroportuare, locurile cu mare afluență de persoane și zonele turistice.

+++

Președintele Francois Hollande și președintele regiunii Provence Alpes d'Azur Christian Estrosi au fost huiduiți, vineri, de oameni, în timp ce coloana oficială în care se aflau traversa Nisa, după ce șeful statului a susținut un discurs televizat, relatează AP.

Guvernul francez, care a atins un nou nivel-record de nepopularitate, a fost zguduit recent de acuzații potrivit cărora serviciile franceze de informații au eșuat în gestionarea amenințării teroriste din țară.

+++

Identitatea agresorului a fost confirmată cu ajutorul amprentelor digitale, a anunțat procurorul Francois Molins.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, de 31 de ani, ”era total necunoscut serviciilor de informații'. Avea cetățenie tunisiană, era divorțat și avea copii, iar soția sa a fost reținută de autorități, a mai spus procurorul. 

Responsabilitatea atacului nu a fost revendicată, însă acesta poartă amprenta unei organizații teroriste, urmând ca ancheta să stabilească dacă Lahouaiej-Bouhlel a acționat singur sau a avut complici, a menționat el. 

+++

Reprezentanții Consulatului General al României la Marsilia au vizitat toate cele patru spitale din Nisa și spitalul din localitatea Frejus, care au primit în urgență cetățenii răniți în urma atacului.

”În urma întâlnirilor avute cu reprezentanții spitalelor, nu au fost identificați cetățeni români printre persoanele rănite, cu excepția celor doi cetățeni români internați despre care MAE a informat anterior”.

Totodată, șeful oficiului consular român de la Marsilia s-a deplasat la Centrul pentru Situații de urgență din Nisa, unitate care gestionează inclusiv situația decedaților, și la Centrul de primire și consiliere al familiilor. Reprezentanții celor două instituții au comunicat că, până în prezent, nu au fost identificați cetățeni români printre decedați.

MAE precizează că operațiunile de identificare a tuturor persoanelor decedate nu s-au finalizat.


+++

Autoritățile franceze au percheziționat domiciliul presupusului autor al atacului. Acesta a fost descris de vecinii săi drept un individ solitar și liniștit, căruia îi plăceau dansul și femeile și frecventa cluburile de noapte. Vecinii susțin că nu părea a fi prea religios.

+++

Fosta soție a bărbatului de origine tunisiană care a intrat joi seară cu un camion în mulțimea adunată la Nisa, pe Promenade des Anglais, omorând 84 de persoane, a fost reținută vineri de anchetatorii francezi.

Anchetatorii încearcă să stabilească motivele care l-au determinat pe Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, în vârstă de 31 de ani, să comită acest atac, interogându-i pe apropiații săi. Ei încearcă să afle, de asemenea, dacă bărbatul a fost ajutat de vreun complice.

+++

Printre victime se numără cel puțin 10 copii.

+++

Bărbatul a parcat camionul, închiriat în urmă cu câteva zile, în zonă cu 9 ore înainte de atentat. El a fost chestionat de polițiști cărora le-a spus că vinde înghețată.

Aceștia nu au percheziționat camionul frigoric, unde se aflau arme de atac, pistoale și grenade.


+++

Președintele francez, Francois Hollande, a afirmat vineri că aproximativ 50 de persoane se zbat între viață și moarte după atentatul de joi de la Nisa, soldat cu cel puțin 84 de morți, dintre care ''mulți străini''.

Printre străini se află trei germani, doi americani, un elvețian, un rus și un ucrainean.

+++

Printre răniți se află și doi români, internați în spital. 

+++

Președintele francez, François Hollande, a anunțat prelungirea cu trei luni a stării de urgență, care urma să fie ridicată la 26 iulie, și a făcut apel la rezerviști pentru a asigura protecția teritoriului.

+++

Premierul Manuel Valls a anunțat trei zile de doliu național, începând de sâmbătă.

+++

Mai mulți martori au povestit pentru publicația locală Nice Matin că șoferul camionului a strigat de mai multe ori Allah Akbar (Allah e mare): "Șoferul trăgea de volan la stânga, apoi la dreapta, pentru a lovi cât mai mulți. Era oribil, erau copii loviți peste tot".

+++

Un camion a lovit în mulțimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Naționale a Franței, joi seară, la orele 22.30 (23.30, ora României). Cel puțin 84 de persoane și-au pierdut viața, iar în jur de 50 se zbat între viață și moarte.

Șoferul camionului care a izbit mulțimea a fost împușcat de forțele de ordine.