Un polițist din orașul Malines știa de anul trecut unde se ascunde Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atentatele de la Paris, dar șefii săi nu au transmis informația poliției din Bruxelles, scrie La Derniere Heure.

16.05 Potrivit presei franceze, teroristul cu pălărie și în haine de culoare deschisă, care apare în imaginile surprinse de camerele de supraveghere de la aeroport, ar fi Mohamed Abrini, unul dintre complicii lui Salah Abdeslam în atacurile de la Paris.

Pe numele lui Abrini, originar din Molenbeek, există un mandat internațional de arestare, el fiind filmat într-una dintre mașinile folosite în atentatele de la Paris. 

UPDATE

Poliția federală efectuează, vineri, o nouă operațiune în cartierul bruxellez Schaerbeek. Agenția Belga relatează că o persoană a fost "neutralizată”. O explozie a fost auzită în momentul intrării forțelor de poliție într-o clădire.

Potrivit Le Figaro, care citează surse polițienești, raidul antiterorist din capitala Belgiei are legătură cu tentativa de atentat dejucată joi în Franța.

+++

UPDATE

Paris: Reda Kriket (34) a fost arestat în sururbia pariziană Argenteuil, fiind suspectat pentru o tentativă de atentat în Franța. Bărbatul a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu suspendare de o instanță Bruxelles, în iulie 2015, împreună cu Abdelhamid Abaaoud, implicat ulterior în atentatele de la Paris din noiembrie anul trecut. 

+++

UPDATE

Potrivit informațiilor Spiegel Online, mai multe persoane au fost arestate în Gießen și Düsseldorf, în legătură cu atentatele de la Bruxelles. Una dintre persoanele reținute este Samir E., cunoscut autorităților din Renania de Nord-Westfalia. La fel ca și Khalid El Bakraoui, Samir E. a fost prins, în vara anului trecut, de autoritățile turce, în timp ce încerca să ajungă în Siria.

El a fost expulzat și trimis la Amsterdam în același avion cu El Bakraoui. Autoritățile încearcă să afle acum dacă cei doi aveau legături strânse sau dacă doar au călătorit împreună. 

Bărbatul reținut la Gießen avea două mesaje suspecte în telefon. Într-unul dintre ele era menționat numele lui Khalid El Bakraoui. Cel de-al doilea sms, trimis marți, la ora 9:08, conținea doar un cuvânt în franceză "fin" (sfârșit). Potrivit informațiilor de la acest moment, Bakraoui s-a aruncat în aer la ora 9:11. 

+++

Potrivit publicației belgiene, polițistul din Malines (oraș aflat la circa 35 km de Bruxelles) avea, din 7 decembrie anul trecut, adresa din Molenbeek a lui Salah Abdeslam, arestat abia pe 18 martie.

Informația se afla într-un raport confidențial destinat unității antiteroriste a poliției judiciare federale din Bruxelles. Raportul nu a fost însă transmis poliției din capitala Belgiei de către superiorii polițistului.

Acesta aflase informația de la un coleg de origine musulmană, care, la rândul său, o obținuse de la surse din comunitatea musulmană. Potrivit raportului, Salah Abdeslam era ajutat să se ascundă și să se deplaseze de Abid Mohamed. De altfel, pe 18 martie, Abdeslam a fost prins împreună cu Abid Mohamed.

În prezent a fost deschisă o anchetă pentru a se stabili de ce informația nu a ajuns la poliția din Bruxelles.

Mai multe persoane arestate

Poliția belgiană l-a arestat pe bărbatul care apare pe înregistrările camerelor de securitate alături de Khalid El Bakraoui, atacatorul sinucigaș de la stația de metrou Maelbeek, scrie cotidianul De Standaard, citat de Reuters.

Alte șase persoane au fost arestate joi seara, într-o acțiune de amploare a poliției în cartierele bruxelleze Jette și Schaerbeek, a anunțat Parchetul Federal. Operațiuni ale poliției au avut loc și la Forest, unde a fost reținută, vineri dimineață, o persoană, relatează RTBF.

Autoritățile nu au oferit detalii despre percheziții și identitatea persoanelor reținute, dar presa belgiană scrie că acțiunile au legătură cu dosarul atentatelor de marți.