Khalid și Ibrahim El Bakraoui ar fi autorii dublului atentat sinucigaș de pe Aeroportul Zaventem, ei fiind cunoscuți poliției pentru o serie de infracțiuni, relatează presa belgiană. Ei ar fi implicați și în atentatele de la Paris.

19.00 "Unul dintre atacatorii de la Bruxelles este un terorist pe care noi l-am arestat în luna iunie (2015)  în orașul Gaziantep și l-am expulzat din țară. Această expulzare a fost adusă la cunoștința autorităților belgiene, printr-o notă, la data de 15 iulie 2015, numai că autoritățile belgiene l-au pus în libertate pe acest terorist. Cu toate că am avertizat că acesta este un terorist, autoritățile belgiene l-au pus în libertate pe motiv că nu au găsit nicio legătură în această direcție", a declarat. miercuri, președintele turc Recep Erdogan, în cadrul declarației de presă comune cu președintele român, Klaus Iohannis, aflat în vizită în Turcia.

Erdogan a mai spus că și Olanda a fost informată.

"L-am extrădat și în Olanda la solicitarea autorităților olandeze și am transmis o notă în această chestiune și Olandei. Doresc să subliniez acest lucru ca să știți despre sensibilitatea Turciei în această chestiune", a afirmat președintele Turciei.

16.00 Trei angajați ai Comisiei Europene au fost răniți în atentate, a anunțat, miercuri, vicepreședintele CE Kristalina Georgieva.

15.07 Potrivit ABC News, cel puțin nouă americani au fost răniți. 

14.55 Un taximetrist care i-a dus pe cei trei la aeroport s-a prezentat la poliție, miercuri dimineață, și, pe baza mărturiilor lui, poliția a percheziționat un apartament din cartierul Schaerbeek.

"În acest apartament, am găsit toate elementele necesare pentru fabricarea unei bombe: 15 kilograme de TATP (același tip de explozibil care a fost folosit și la atentatele de la Paris, din 13 noiembrie 2015), 150 de litri de acetonă, peroxid de hidrogen, precum și o cantitate mare de cuie și șuruburi", a precizat Frédéric Van leew. 

14.49 Khalid El Bakraoui a fost identificat drept autorul atacului de la stația de metrou Maelbeek din Bruxelles, iar fratele său Ibrahim a fost identificat ca unul dintre autorii atentatelor de la aeroportul Zaventem, a mai spus procurorul. 

14.40 Procurorul general al Belgiei, Frederic Van Leeuw, a confirmat, miercuri, că cel de-al treilea suspect căutat după atentatele de marți de la Bruxelles nu este Najim Laachroui, așa cum a scris inițial presa.

14.11 Joi, zi de doliu național în România, după atentatele de la Bruxelles.

13.46 Zborurile TAROM RO 371/372 și RO 373/ 374 București - Bruxelles - București de miercuri au fost anulate, deoarece aeroportul din Bruxelles rămâne închis, iar pasagerii care dețin un bilet către și dinspre această destinație vor fi acceptați, fără costuri suplimentare, pe zborurile TAROM spre și dinspre Amsterdam, Paris, Londra, Frankfurt și Munchen, informează compania aeriană.

13.38 Directoarea economică a Autorității Navale Române, Cristina Călințaru, a fost rănită în atentatele de marți, din Bruxelles, femeia fiind internată într-un spital de ortopedie din Belgia și fiind în afara oricărui pericol, a declarat, pentru News.ro, directorul general al Autorității Navale Române, Liviu Cazan. Femeia se afla pe aeroport întrucât urma să ia avionul spre Lisabona, pentru o întrunire pe teme maritime.

12.55 RTBF scrie, citând surse din cadrul poliției, că o persoană a fost arestată în cartierul Anderlecht, dar nu ar fi vorba de Najim Laarchraoui.

12.11 Miniștrii UE se vor întâlni joi, la solicitarea Belgiei, pentru a discuta despre atentatele teroriste de la Bruxelles, a scris, pe Twitter, ministrul olandez al Justiției, Ard van der Steur.

12.02 Potrivit La Dernière heure și RTL, Najim Laarchraoui, cel de-al treilea suspect, a fost prins miercuri la Anderlecht. Informația nu a fost confirmată oficială.

Bărbatul a fost în Siria în 2013 și era căutat de poliție din 4 decembrie 2015. Laarchraoui a fost controlat sub identitatea falsă Soufiane Kayal, la începutul lui septembrie anul trecut, la frontiera ungaro-austriacă. El călătorea împreună cu Salah Abdeslam și cu Mohamed Belkaid, un algerian de 35 de ani ucis săptămâna trecută de poliția belgiană.

11.48 Ambasada Belgiei la București deschide, joi și vineri, o carte de condoleanțe în memoria victimelor atentatelor de la Bruxelles, potrivit unui anunț postat pe pagina oficială de Facebook a misiunii diplomatice.

11.40 Cei trei presupuși atentatori au ajuns separat la aeroport, aduși de un taxi, un Renault Clio și un Audi S4 negru, scrie La Derniere heure. Proprietarul Audi S4 este un membru al comunității turce, în vârstă de 22 de ani, aflat în baza de date a serviciilor secrete, după ce a fost, în aprilie 2015, în Arabia Saudită.

11.25 MAE îi informează pe cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze pe teritoriul Regatului Belgiei că Oficiul pentru Analiza Amenințării (OCAM) a decis, în premieră, ridicarea nivelului de alertă teroristă la nivel maxim (4/4 - "amenințare serioasă și iminentă”) pe întreg teritoriul belgian. 

De asemenea, OCAM a anunțat și o întărire a dispozitivului militar din Bruxelles și a controalelor la frontiere.

A fost dispusă întărirea pazei tuturor aeroporturilor, gărilor, centralelor nucleare și a portului maritim din Anvers. Aeroportul Zaventem rămâne închis, iar circulația feroviară în / dinspre capitala Bruxelles va fi reluată treptat.

Centrele comerciale sunt deschise, iar activitatea cotidiană revine, treptat, la normalitate.

Totodată, a fost creată o linie telefonică de urgență, cu număr de apelare 1771 de pe teritoriul belgian. Pentru apelurile din afara Belgiei, a fost anunțat numărul de telefon de urgență +32 78 15 1771.

11.20 Cotidianul La Derniere Heure scrie că explozibilul folosit de teroriști la Aeroportul din Bruxelles a fost cu mult mai puternic decât cel utilizat în atentatele teroriste de la Paris, din noiembrie 2015. 

11.10 Printre victime se numără un cetățean din Peru, în vârstă de 36 de ani, potrivit MAE de la Lima. Surse diplomatice marocane au precizat pentru RTBF că o femeie din Maroc a decedat în explozia de la metrou. Alți patru cetățeni marocani au fost răniți în deflagrația de pe aeroport, scrie agenția MAP.

Khalid și Brahim El Bakraoui, locuiau la Bruxelles, și erau cunoscuți serviciilor de securitate pentru o serie de infracțiuni, dar și pentru legături cu terorismul.

Khalid ar fi închiriat, sub un nume fals, o locuință din Charleroi, unde s-ar fi ascuns teroriștii care au comis atentatele din noiembrie anul trecut, de la Paris.

De asemenea, el a închiriat, tot sub un nume fals, și apartamentul din Bruxelles unde a fost ucis, săptămâna trecută, un presupus terorist în timpul unui raid al poliției. 

Și Najim Laarchraoui, teroristul cu pălărie și în haine de culoare deschisă căutat de autorități după ce a fost filmat de camerele de supraveghere de pe aeroport, a fost implicat în atentatele de la Paris.

ADN-ul său a fost găsit în casele folosite de organizatorii atacurilor de anul trecut de la Paris. În 2015, Laarchraoui a călătorit împreună cu Salah Abdeslam, în Ungaria.

Frații El Bakraoui împingeau cărucioare de bagaje și aveau pe mâna stângă mănuși negre, autoritățile suspectând că acolo ar fi ținut detonatoarele.