De la reintroducerea controalelor la frontieră, 1.000 de persoane au fost oprite să intre în Franța. Noi detalii despre suspecții aflați în libertate, în cazul atacurilor din 13 noiembrie: Salah Abdeslam ar fi cumpărat 10 detonatoare electrice.

Aproape 1.000 de persoane au fost împiedicate să intre în Franța de la restabilirea controalelor la frontiere, controale menite sa sporească securitatea pe perioada desfășurării Conferinței ONU pe tema schimbărilor climatice (COP21) și să reduca riscul "terorist", a anunțat sâmbătă ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, potrivit HotNews care citează AFP.

De la restabilirea acestor controale, pe 13 noiembrie, "aproape 1.000 de persoane au fost împiedicate să intre pe teritoriul național, din cauza riscului pe care aceste persoane l-ar putea reprezenta pentru ordinea publică și securitatea țării noastre", a mai declarat Cazeneuve.

UPDATE - Duminică: 

Salah Abdeslam, căutat în prezent pentru participare la atacurile de la Paris, a cumpărat aproximativ zece detonatoare electrice de la o firmă de pirotehnie din regiunea pariziană, relatează Le Parisien în ediția de sâmbata, citat de Mediafax. Potrivit ziarului, Abdeslam, care este suspectat că a participat la organizarea atacurilor de la 13 noiembrie și care se află în continuare în libertate, a fost în septembrie la o firmă de pirotehnie cu sediul la Saint Ouen l'Aumone (Val-d'Oise) pentru a cumpăra detonatoare electrice. 

Sâmbătă:  

Poliția din Belgia a publicat noi detalii despre al cincilea suspect în cazul atacurilor de la Paris, din 13 noiembrie: Mohamed Abrini, pe numele său fiind deja emis un mandat internațional de arestare.

Acesta a mai fost arestat de câteva ori, până în în prezent, pentru furt, potrivit informațiilor făcute publice vineri, transmite Euronews.

Familia acestuia a declarat că pe 13 noiembrie și-a petrecut întreaga noapte în Bruxelles. Fotografiile pe care le dețin serviciile de informații îl arată, cu două zile înainte de atacuri, în apropierea capitalei franceze, în mașina care a fost folosită ulterior de teroriști. 

Numele său apare pe lista celor 85 de rezidenți aflați în atenția autorităților belgiene pentru că ar fi avut legături cu grupările islamice radicale.

Abrini este fugar și autoritățile au avertizat cetățenii să nu se apropie de acesta fiind descris ca „probabil înarmat și periculos”.

Alte date noi din ancheta asupra atentatelor

Belgianul de origine marocană Abdelhamid Abaaoud, considerat organizatorul atacurilor de la Paris, se lăuda că a intrat cu ușurință în spațiul Uniunii Europene și intenționa să comită alte atacuri, la obiective evreiești, în școli și în sistemul de transport, afirmă surse citate de presa franceză, preluate de Mediafax.

Acesta a fost ucis în cadrul raidului poliției franceze din  Saint-Denis.

"Viitoarele atacuri vor provoca daune importante în districte evreiești, vor fi perturbate școli și transporturile", ar fi declarat Abaaoud, conform unor martori, arată sursele citate.